Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Disney pod útokem vyděračů, hrozí zveřejněním nových Pirátů z Karibiku

17.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Disney pod útokem vyděračů, hrozí zveřejněním nových Pirátů z Karibiku
Novodobá počítačová kriminalita se stále více točí kolem peněz, což postihuje velké firmy i jednotlivce. Nyní jde o útok kybervyděračů, kteří měli ukrást kopii nových Pirátů z Karibiku, již hrozí vypustit do světa ještě před promítáním v kinech.
Nyní můžeme zcela vynechat téma, zda bude pátý díl Pirátů z Karibiku s podtitulem Salazarova pomsta (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) hodnotným dílem, nebo ne. To může posoudit každý, kdo se nejdříve 25. května vydá do kina, přičemž v amerických a britských kinech se dočkají o den později.





Filmová studia Disney však nedávno byla pod útokem hackerů, kteří z jejich serverů měli ukrást videomateriály včetně kopie nového filmu. CEO studií Disney Bob Iger v tomto týdnu oznámil svým zaměstnancům, že se tento útok skutečně stal a že je nyní požadováno výkupné za to, že materiály nebudou zveřejněny. Iger neřekl, že se to týká konkrétně nových Pirátů z Karibiku. Tato informace pochází od serveru Deadline.

Vyděrači mají přitom hrozit tím, že budou na Internet dávat vždy 20minutové úseky filmu, dokud jim Disney nezaplatí, a to jako obvykle pomocí Bitcoinů. Jde tak o digitální obdobu posílání uneseného člověka po kouscích, což v různých podobách dobře známe právě z filmové tvorby. Iger však už naznačil, že Disney se vyděračům rozhodně nechystá zaplatit.

Tento incident se podobá tomu, co zažil Netflix, jemuž byla ukradena celá pátá sezóna seriálu Orange is the New Black. Netflix se ve svém případě rozhodl také nezaplatit, a to jistému 'thedarkoverlord' a v reakci na to se jednotlivé epizody skutečně začaly objevovat na Internetu.

K případu studií Disney se vyjádřil také Mark James z firmy ESET, který schvaluje jejich záměr nezaplatit. Vidí totiž jen malý rozdíl v tom, že si někdo film stáhne z Internetu o měsíc dříve, nebo později. Filmový průmysl odolává nelegálním šíření už mnoho desetiletí a to se v nejbližší době nezmění. Boj proti kybervyděračům se má také logicky řídit především tím, že standardem by mělo být neplatit, neboť jen tak se další případní útočníci od svých záměrů odradí.

Nakonec tu máme menší odbočku zpět k ransomware WannaCry. Dle BBC má za tímto útokem stát Lazarus Group, skupina fungující v Číně podporovaná Serverní Koreou, o jejímž zapojení se spekulovalo už dříve. Napadeno mělo být na 200.000 počítačů a útočníci měli dosud získat na 60.000 dolarů. Pokud tak má platit, že za odšifrování žádali ve měně bitcoin 300 dolarů, pak zaplatil v průměru každý tisící uživatel.

Zdroj: Deadline