Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dobré zprávy pro AMD: GloFo úspěšně vyvíjí proces 14LPP

29.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Dobré zprávy pro AMD: GloFo úspěšně vyvíjí proces 14LPP
Minulý týden pustil server Expreview do světa zprávu, že AMD si namísto GlobalFoundries vybere k výrobce procesorů Zen firmu TSMC. Důvodem měly být problémy s nástupem procesu 14LPP, ovšem dle nových zpráv je tomu jinak.
Informace serveru Expreview byly nepotvrzené, zatímco aktuální zpráva má základ ve vyjádření zástupce firmy GlobalFoundries. Tato firma ještě na konci minulého měsíce zveřejnila zprávu, že její výrobní proces 14LPE FinFET bude připraven pro spuštění výroby ještě v tomto roce. Ovšem nás zajímá proces 14LPP (Low Power Plus) pro výrobu výkonných čipů, jehož zprovoznění má být dokončeno v tomto roce a výroba odstartována brzy v tom následujícím. Jde tedy o jakousi druhou generaci procesu 14LPE (Low Power Early).





Jason Gors, Senior Manager z GlobalFoundries, minulou sobotu potvrdil, že 14nm procesy FinFET jsou nejen vyvíjeny dle plánu, ale dokonce jsou výsledky pilotní výroby ještě lepší, než se očekávalo. Produkované wafery tak poskytují vyšší výtěžnost, a tedy nižší počet produkovaných zmetků, než se pro aktuální fázi vývoje nových procesů předpokládalo. Fámy přitom udávaly, že AMD se rozhodlo přejít k TSMC právě kvůli problémům s vývojem procesu 14LPP, což tedy nyní GlobalFoundries popírají. Stále to ale neznamená, že využití tohoto procesu pro produkci čipů Zen je hotová věc.





Vypadá to tedy, že GlobalFoundries zůstávají ve hře a mají zatím dobré předpoklady k tomu, aby v příštím roce začaly vyrábět procesory Zen. Ty pro společnost AMD představují mimořádně důležitou generaci, která ji může postavit na nohy, nebo srazit na kolena.

Zdroj: wccftech