Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dr. Lisa Su slibuje návrat AMD na výsluní procesorů a grafik

8.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Dr. Lisa Su slibuje návrat AMD na výsluní procesorů a grafik
Zástupci serveru Hexus.net se na CES 2015 sešli s CEO firmy AMD, Dr. Lisou Su, a snažili se získat konkrétní informace o tom, co si její firma pro budoucnost chystá. Mluvilo se o architekturách x86, ARM, o GPU, ale i o návratu AMD na výsluní.
V současné době nás totiž AMD zrovna neoslňuje svou nabídkou, alespoň co se týče spotřebitelských produktů. Již dlouho nepřišla s novým procesorem x86, který by stál za řeč, její GPU válcuje úspěšná řada GeForce GTX 900, výkon APU je už dlouho bržděn pomalými paměťmi DDR3, a tak jedinou opravdu úspěšnou oblastí, kde AMD boduje, jsou jeho čipy pro herní konzole PlayStation 4 a Xbox One.





Po úvodních zdvořilostních frázích a vyjádření, že AMD je společnost se skvělým technologickým potenciálem se rozhovor stočil ke konkrétním otázkám. Ovšem z vysokých firemních představitelů jen velmi zřídka padají konkrétní a věcné odpovědi, a tak se pokusíme z rozhovoru vytáhnout jen to podstatné. AMD se stále chce profilovat především jako firma vyrábějící CPU a GPU a Lisa Su také zdůraznila, že jde v této době o jedinou společnost schopnou spojit potenciál architektur x86 a ARM, které jsou a budou společně velmi silné. Naráží tak na AMD Project Skybridge a celou iniciativu Ambidextrous Computing.





V poslední době se také mohlo zdát, že AMD se začíná tak trochu stahovat z PC trhu, ale Lisa Su v něm vidí i nadále velký potenciál a věří, že může bojovat na více frontách, čili především proti Intelu a proti NVIDII. Věří tedy, že nejdůležitější je mít v portfoliu především výkonné procesory a grafické čipy a uvedla, že AMD bude zcela jistě opět silné v oblasti CPU, a to včetně těch serverových. Zde tedy zase nejspíše naráží na chystanou architekturu Zen (x86), ovšem podobný potenciál vidí i v architektuře ARM, která by mohla být konkurenceschopná i z hlediska výkonu. Respektive nevidí důvod, proč by nemohla.

Dalším tématem byly grafické karty, v jejichž případě si AIB partneři firmy AMD v posledních měsících stěžovali na vedení firmy, které je udržovalo v nejistotě o tom, co si firma chystá. Lisa Su potvrdila, že v předchozím roce "tu byly jisté výzvy". V první polovině roku se týkaly především virtuální těžby Bitcoinů a jiných coinů, což, jak pamatujeme, způsobilo značný nárůst cen karet. V druhé polovině to pak zase byly jisté "změny", ale o tom se Lisa Su už nerozpovídala a odpověď utnula tím, že AMD se bude vždy snažit být vedoucí firmou v oblasti hi-end grafických karet, což máme brzy poznat.

Na dotazy o nových technologiích, ovládání hlasem, gesty, nositelných zařízeních a podobně jsme se dočkali jen vágních odpovědí o tom, že jde o technologie s velkým potenciálem, které se stávají součástí běžného života a prozatím jde jen o špičku ledovce toho, co se má objevit na trhu během příštích pěti let.

Pro tento rok AMD slibuje, že bude v oblasti nových produktů velmi agresivní, nabídne APU s vysokým grafickým výkonem (čili Carrizo) a také se zaměří na energetickou efektivitu. Těší se na využití nových 14nm a 16nm výrobních procesů FinFet, za nimiž by měl následovat 10nm a ještě dále v budoucnosti 7nm. A nakonec, co AMD chce do budoucna nejvíce, je být inovátorem na těch pravých trzích, které mu přinesou úspěch.

Pokud chcete, podívejte se na videozáznam rozhovoru zveřejněný na serveru Hexus (viz zdroj).

Zdroj: Hexus.net