Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropský JUICE dostane k Jupiteru pět gravitačních manévrů

21.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Evropský JUICE dostane k Jupiteru pět gravitačních manévrů
Nové video osvětluje, jakým způsobem se evropská sonda JUICE dostane až k Jupiteru a jeho měsícům. Zapotřebí k tomu bude celkem pět gravitačních manévrů, díky nimž bude let trvat přibližně sedm a půl roku.
Mise JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) doufejme bude startovat v roce 2022, takže k Jupiteru by sonda měla doletět v roce 2029, a to konkrétně v listopadu. Zaměří se kromě něj také na ledové měsíce Europa, Ganymede a Callisto. A právě JUICE bude první sonda, která se dostane na oběžnou dráhu kolem Ganymede.





Pokud vše vyjde, JUICE poletí na palubě rakety Ariane 5 v červnu 2022, kdy se vydá na cestu, která ji ale o rok později přivede opět k Zemi, kde bude proveden první gravitační manévr. Ještě v tomto roce JUICE proletí kolem Venuše, jejíž gravitace také ovlivní dráhu sondy. Pak až v září 2024 se sonda opět přiblíží k Zemi a provede třetí manévr a o několik měsíců poté se zase podívá k Marsu. O dva roky později se potřetí přiblíží k Zemi a provede poslední pátý gravitační manévr, který už ji vyšle vstříc Jupiteru, kam dorazí v listopadu 2029 (zde video ukazuje chybný rok). Na jeho oběžné dráze se sonda ale usadí až začátkem roku 2030, kdy započne její vědecká fáze mise trvající dva a půl roku.



JUICE bude studovat především jupiterovy měsíce, ale také jeho samotnou atmosféru a magnetosféru. Přičemž v té době sonda využije také gravitace měsíců Callisto a Ganymede, aby měnila svou dráhu a mohla studovat také oba póly Jupiteru. Nakonec bude JUICE zavedena na oběžnou dráhu měsíce Ganymede, na jehož povrch se nakonec zřítí.

Mise JUICE spadá do programu Cosmic Vision 2015-2025 a byla vybrána jako první z velkých plánovaných misí. Pak tu jsou ještě dvě, a to rentgenový teleskop Athena (Advanced Telescope for High-Energy Astrophysics), který má startovat také v roce 2022 a NGO (New Gravitational wave Observatory), jež ještě nemá pevné datum uskutečnění. Nyní má na sondě JUICE už ve fázi "implementace" pracovat hlavní dodavatel, a to společnost Airbus Defence & Space. Jde tak v podstatě o výhradně evropskou misi, pro niž ESA sice hledala spolupráci v NASA, ale to nakonec nedopadlo.

Zdroj: Space.com