Používáte na svém PC Linux?
- Ano, je to můj hlavní OS
- Ano, občas ho používám
- Zkusil(a) jsem, ale nepoužívám
- Zatím ne, ale někdy ho vyzkouším
- Ne, Linux mě vůbec nezajímá
Poznámka: Pro hlasování je anketa k dispozici na homepage magazínu Svět hardware v pravém sloupci.
Linux nemám problém používat, ale zatím se mi nepodařilo zvládnout kvalitu ostrosti zobrazení, tudíž zatím Linux je v této fázi pro mě nepoužitelný. Nicméně až dojde v daleké budoucnosti k výměně HW, tak samozřejmě prověřím znovu pokrok ve vývoji Linuxu a bude-li kvalita zobrazení stejná jako ve woknech, tak za ně nebudu vyhazovat peníze a Linux bude hlavní a jediný operační systém. Jedu jen kancelář, net a poštu a pro tyto účely je Linux plně dostačující. Navíc pod okny používám open source programy pro výše jmenované účely a není problém s převodem dat, neboť ty samé programy jsou i pro Linux. Je docela možné, že příště už zakliknu volbu Výlučný OS.
[quote=šarik;380248]Linux nemám problém používat, ale zatím se mi nepodařilo zvládnout kvalitu ostrosti zobrazení, tudíž zatím Linux je v této fázi pro mě nepoužitelný. Nicméně až dojde v daleké budoucnosti k výměně HW, tak samozřejmě prověřím znovu pokrok ve vývoji Linuxu a bude-li kvalita zobrazení stejná jako ve woknech, tak za ně nebudu vyhazovat peníze a Linux bude hlavní a jediný operační systém. [/quote]
kvalita ostrosti zobrazení??? to je co? v čem se to měří :) ? jak se to projevuje?
kvalita ostrosti zobrazení??? to je co? v čem se to měří :) ? jak se to projevuje?
To bude na tebe trubko moc složitý. Normální člověk vidí, že písmo je rozmazané a obrázky při zvětšení mají zubaté kraje. Vidím, že reputační body tu dostává kdejaký blb.
[quote=šarik;380248]...ale zatím se mi nepodařilo zvládnout kvalitu ostrosti zobrazení[/quote]
ergo neumíš nastavit správné rozlišení?
ergo neumíš nastavit správné rozlišení?
[quote=šarik;380282]To bude na tebe trubko moc složitý. Normální člověk vidí, že písmo je rozmazané a obrázky při zvětšení mají zubaté kraje. Vidím, že reputační body tu dostává kdejaký blb.[/quote]
hele trubko, s takovouto reakcí tě můžu odkázat jen na oční :(
hele trubko, s takovouto reakcí tě můžu odkázat jen na oční :(
[quote=šarik;380282]To bude na tebe trubko moc složitý. Normální člověk vidí, že písmo je rozmazané a obrázky při zvětšení mají zubaté kraje. Vidím, že reputační body tu dostává kdejaký blb.[/quote]
Co mate za grafiku? Jakou jste zkousel distribuci? Jake jste zkousel ovladace? Zkousel jste si nejak pohrat s nastavenim?
Co mate za grafiku? Jakou jste zkousel distribuci? Jake jste zkousel ovladace? Zkousel jste si nejak pohrat s nastavenim?
linux je přátelé úžasná věc. postupně s ním experimentuju už nějakou dobu, na notebooku mám mandrivu už drahnou dobu, na servisní účely bootuju slax z flashky, na jeden reinkarnovanej střep jsem dal ubuntu (po prozkoumání několika distribucí) a na eee 901 práve ladím netbook remix ubuntu.
ten reinkarnovanej střep slouží čerstvě jako kancelářská nouzovka, sedí za něm obyčejní linuxově nevzdělaní uživatelé a, světe div se, stačilo jim jen říct: "tady je lišta nahoře, tady máš firefox, tady něco jako word a excel a flashka se spustí sama a cd taky" a spokojenost. dlužno podotknout, že taková windows xp by na tom běžela ještě mnohem mnohem pomaleji.
normální běžné každodení počítačové potřeby linux zcela naplní.
ten reinkarnovanej střep slouží čerstvě jako kancelářská nouzovka, sedí za něm obyčejní linuxově nevzdělaní uživatelé a, světe div se, stačilo jim jen říct: "tady je lišta nahoře, tady máš firefox, tady něco jako word a excel a flashka se spustí sama a cd taky" a spokojenost. dlužno podotknout, že taková windows xp by na tom běžela ještě mnohem mnohem pomaleji.
normální běžné každodení počítačové potřeby linux zcela naplní.
[quote=Marenek;380290]linux je přátelé úžasná věc. postupně s ním experimentuju už nějakou dobu...[/quote]
A ted si vem, ze stejne "postizenych" je na trhu minimum a prave kvuli experimentovani Linux nechteji...
Jinak ne, Linux uz nejakou dobu pravidelne nepouzivam ;)
A ted si vem, ze stejne "postizenych" je na trhu minimum a prave kvuli experimentovani Linux nechteji...
Jinak ne, Linux uz nejakou dobu pravidelne nepouzivam ;)
Tak ono s experimentováním ... no, když člověk nechce hrát hry, tak je Linux vcelku ok. Jenže velký množství domácích uživatelů má PC zejména kvůli hrám (jinak by v podstatě nepotřebovali dělat upgrady HW). Osobně mám na domácím PC Linux (hlavně proto, abych moh využít při programování všech 6 GB paměti, protože v jednom projektu jsem potřeboval fakt hodně paměti a nechtělo se mi kvůli tomu nově kupovat 64-bit Win, mám koupený jenom 32-bitový xp), teď nově Ubuntu 10.04 LTS, předtím tam byl opensuse 11. Ovšem právě z důvodu her, který neběží pod Wine, mám stejně v dualbootu nainstalovaný i ty XP (a pokud vezmu v potaz běžnýho domácího uživatele, kterej chce hrát hry, a musel by mít dualboot, tak je vcelku logický, že se Linuxem nezatěžuje a nechá tam jenom ty Widle, sám už jsem taky zvažoval jestli nekoupit W7-64 a nemít tam jenom jeden systém).
Ale stejně na tom PC zase tak často nejsem, většinou jsem na pracovním nb kde mám Vistu, takže jsem v anketě zvolil "používám občas".
Ale stejně na tom PC zase tak často nejsem, většinou jsem na pracovním nb kde mám Vistu, takže jsem v anketě zvolil "používám občas".
[quote=Dojigiri;380343]Tak ono s experimentováním ... no, když člověk nechce hrát hry, tak je Linux vcelku ok.[/quote]
Zrovna muj priklad byl prave bez her (kvalitni hry, resp. hry psany kvalitnima programatora bezi bezproblemove i na Linu)...
Zrovna muj priklad byl prave bez her (kvalitni hry, resp. hry psany kvalitnima programatora bezi bezproblemove i na Linu)...
To jo no, ono vždycky záleží jaký hry člověk zrovna hraje, třeba Generals (včetně Zero Hour) jsem na Wine rozchodil (ačkoliv to vyžadovalo patch zdrojáků wine a jeho zkompilování, aby mi fungoval ve hře kurzor), ovšem takový Hellgate London a Kings Bounty se mi třeba rozchodit nepovedlo.
[quote=Dojigiri;380346]...(ačkoliv to vyžadovalo patch zdrojáků wine a jeho zkompilování, aby mi fungoval ve hře kurzor), ovšem takový Hellgate London a Kings Bounty se mi třeba rozchodit nepovedlo.[/quote]
Tohle je presne ono - a tim se drtiva vetsina zabyvat nebude, radeji si cvaknou (nebo necvaknou :)) Windows a je po problemu... Bohuzel to neplati jen o hrach... Proste na Linu jeste neni (a v dohledne dobe rozhodne nebude) takova kupni sila jako na Windowsu >>> nebude tolik aplikaci. Proste si ty aplikace budou muset projit koleckem jako int. prohlizece, officy apod. a to nejaky cas zabere (a zabere to casu trosku vic nez kdyby to delaly lidi za takovy penize jako u Win ;))
Tohle je presne ono - a tim se drtiva vetsina zabyvat nebude, radeji si cvaknou (nebo necvaknou :)) Windows a je po problemu... Bohuzel to neplati jen o hrach... Proste na Linu jeste neni (a v dohledne dobe rozhodne nebude) takova kupni sila jako na Windowsu >>> nebude tolik aplikaci. Proste si ty aplikace budou muset projit koleckem jako int. prohlizece, officy apod. a to nejaky cas zabere (a zabere to casu trosku vic nez kdyby to delaly lidi za takovy penize jako u Win ;))
[quote=Richmond;380299]A ted si vem, ze stejne "postizenych" je na trhu minimum a prave kvuli experimentovani Linux nechteji...[/quote]Právě z podobných důvodů vznikly distribuce jako je Ubuntu. Taková distribuce odprostí uživatele od potřeby znalosti kernelu, modulů a problematičtější konfigurace systému. Osobně sice nejsem příznivce takového linuxu už z důvodu dřívějších špatných zkušeností, ale normální jedinec nemá zapotřebí lést do konfigurace např. etc a pak se rozčilovat, že to ten systém přemáznul. ;)
[quote=xmarek;380353]Právě z podobných důvodů vznikly distribuce jako je Ubuntu.[/quote]
Ano, jiste, ale jak dlouho se cekalo nez se k tomu doslo (mnou zminovane "kolecko")? :runaway Take jsem zazival doby, kdy se Gnome/KDE instalovalo rucne....
Ano, jiste, ale jak dlouho se cekalo nez se k tomu doslo (mnou zminovane "kolecko")? :runaway Take jsem zazival doby, kdy se Gnome/KDE instalovalo rucne....
[quote=Richmond;380299]A ted si vem, ze stejne "postizenych" je na trhu minimum a prave kvuli experimentovani Linux nechteji...
Jinak ne, Linux uz nejakou dobu pravidelne nepouzivam ;)[/quote]
ono je experimentování a experimentování. já experimentoval v tom smyslu, zda-li už je ta či ta distribuce pro běžné použití "hotová". a současné ubuntu určitě je.
Jinak ne, Linux uz nejakou dobu pravidelne nepouzivam ;)[/quote]
ono je experimentování a experimentování. já experimentoval v tom smyslu, zda-li už je ta či ta distribuce pro běžné použití "hotová". a současné ubuntu určitě je.
Tak mi do ubuntu prijed dostat tablet Umax (prakticky stejny jako tohle http://www.wacom.eu/index2.asp?lang=en&pid=96) ;)
edit: nebo mi muzes zkusit dostat ubuntu na umpc...
edit: nebo mi muzes zkusit dostat ubuntu na umpc...
[quote=Richmond;380372]Ano, jiste, ale jak dlouho se cekalo nez se k tomu doslo (mnou zminovane "kolecko")? :runaway Take jsem zazival doby, kdy se Gnome/KDE instalovalo rucne....[/quote]
ony windows tady taky nebyly odjakživa...
ony windows tady taky nebyly odjakživa...
[quote=Marenek;380381]ony windows tady taky nebyly odjakživa...[/quote]
...no dobre, a co MacOS? Co bylo/nebylo neni na miste, on tam ten linux nejde nainstalovat uz taky nejaky ten rok ;)
...no dobre, a co MacOS? Co bylo/nebylo neni na miste, on tam ten linux nejde nainstalovat uz taky nejaky ten rok ;)
[quote=optim;380289]Co mate za grafiku? Jakou jste zkousel distribuci? Jake jste zkousel ovladace? Zkousel jste si nejak pohrat s nastavenim?[/quote]
Integrovaná HD 2100, Ubuntu 10.04, ovladače z distribuce, pokus vnutit proprietární, ovšem nevím jestli jsem ho tam dostal, neboť instalace proběhla, ale nic se nezlepšilo. Nastavení jsem vyzkoušel ve Vzhled>písmo všechny volby, ale pokud jsem dosáhl nějaké ostrosti, tak na úkor vzhledu písma.
Integrovaná HD 2100, Ubuntu 10.04, ovladače z distribuce, pokus vnutit proprietární, ovšem nevím jestli jsem ho tam dostal, neboť instalace proběhla, ale nic se nezlepšilo. Nastavení jsem vyzkoušel ve Vzhled>písmo všechny volby, ale pokud jsem dosáhl nějaké ostrosti, tak na úkor vzhledu písma.
[quote=Marenek;380287]hele trubko, s takovouto reakcí tě můžu odkázat jen na oční :([/quote]
Nemusíš mě odkazovat na oční. Že je mizerný obraz to vidím a proto ho nepoužívám, tak si nezkazím oči a na oční nebudu muset. A jinak rozlišení umím nastavit. Jo a prosil bych naklikat reputační body ještě víc do mínusu. Případně i ban, kdyby bylo možno žádati moderátora.
Nemusíš mě odkazovat na oční. Že je mizerný obraz to vidím a proto ho nepoužívám, tak si nezkazím oči a na oční nebudu muset. A jinak rozlišení umím nastavit. Jo a prosil bych naklikat reputační body ještě víc do mínusu. Případně i ban, kdyby bylo možno žádati moderátora.
Teda, tady to jiskri :D
Pouzival jsem Ubuntu, pak presel na Fedora, parada ;) ve win obcas zahraju nejakou hru...
Pouzival jsem Ubuntu, pak presel na Fedora, parada ;) ve win obcas zahraju nejakou hru...
[quote=šarik;380397]Integrovaná HD 2100, Ubuntu 10.04, ovladače z distribuce, pokus vnutit proprietární, ovšem nevím jestli jsem ho tam dostal, neboť instalace proběhla, ale nic se nezlepšilo. Nastavení jsem vyzkoušel ve Vzhled>písmo všechny volby, ale pokud jsem dosáhl nějaké ostrosti, tak na úkor vzhledu písma.[/quote]
HD 2100 ma cip r400 a proprietarni fglrx od verze 9.4 podporuje jen cipy r600 a novejsi. Starsi fglrx zase nepodporuji Xorg 7.5 z noveho Ubuntu. Distribucni flgrx z 10.04 je pry vyvojova verze 9.4, takze bych si od toho moc nesliboval. Pokud si s tim nechcete hrat, tak nejjedodussi bude vyzkouset live cd starsiho Ubuntu nebo jine distribuce.
BTW rozliseni bylo v poradku?
HD 2100 ma cip r400 a proprietarni fglrx od verze 9.4 podporuje jen cipy r600 a novejsi. Starsi fglrx zase nepodporuji Xorg 7.5 z noveho Ubuntu. Distribucni flgrx z 10.04 je pry vyvojova verze 9.4, takze bych si od toho moc nesliboval. Pokud si s tim nechcete hrat, tak nejjedodussi bude vyzkouset live cd starsiho Ubuntu nebo jine distribuce.
BTW rozliseni bylo v poradku?
Díky za vysvětlení, musím si ho založit. Ano, rozlišení bylo v pořádku. Vyzkouším se staršími verzemi. Jsi jeden z mála, který si tu zaslouží reputační body za normální odpověď.
[quote=Richmond;380384]...no dobre, a co MacOS? Co bylo/nebylo neni na miste, on tam ten linux nejde nainstalovat uz taky nejaky ten rok ;)[/quote]
co bylo/nebylo jsi vytáh ty...
co bylo/nebylo jsi vytáh ty...
Ty si zacal vytahovat jak byl Windows spatnej ;) Akorat to ma hacek - Windows a McOS nainstaluju, Linux ne. Takze ne vzdy se vyplati tvrdit, ze Linux bezi na vsem ;)
edit: jinak mensi problemy mel (jak jiste vis) i ICH6 na Ubuntu (zvuk a radic)
edit: jinak mensi problemy mel (jak jiste vis) i ICH6 na Ubuntu (zvuk a radic)
[quote=šarik;380506]Jsi jeden z mála, který si tu zaslouží reputační body za normální odpověď.[/quote]
OT - Ale udelit mu je muzes pouze ustne, dle '4.2 - Počet reputačních bodů mohou ovlivňovat pouze uživatelé, kteří v rámci diskuzního fóra napsali minimálně 15 příspěvků a mají minimálně 10 reputačních bodů' mu je asi nenaklikas.
K tematu - Ano, občas ho používám /seriozne konzolove na serverech + na hrani na Asus WiFi routeru/, na NTB me zatim premaha lenost.
OT - Ale udelit mu je muzes pouze ustne, dle '4.2 - Počet reputačních bodů mohou ovlivňovat pouze uživatelé, kteří v rámci diskuzního fóra napsali minimálně 15 příspěvků a mají minimálně 10 reputačních bodů' mu je asi nenaklikas.
K tematu - Ano, občas ho používám /seriozne konzolove na serverech + na hrani na Asus WiFi routeru/, na NTB me zatim premaha lenost.
[quote=zsdx;380635]na hrani na Asus WiFi routeru[/quote]
Tak tak, to usb lizatko (air.....) se u nas totiz neda sehnat :thumbdown
Tak tak, to usb lizatko (air.....) se u nas totiz neda sehnat :thumbdown
Tak dva roky jsem používal Mandrake 9 na celeru 300A,128MB s TNT2. Jelo to celkem svižně a po troše zácviku jsem jej používal jako hlavní OS (na XP to bylo slabé a 98 jsem měl v záloze). V tuto dobu používám WXP, protože se mi nějak nedařilo zprovoznit moji HD2600 přes AGP port na Asus A7V v jiné režimu než VESA...vždy černá obrazovka a pak jen textový režim...
Vyzkoušel jsem KDE Mandrake9 :angel , SuSe11, Ubuntu9.?.
* Zkusil jsem, ale nepoužívám :cry
Vyzkoušel jsem KDE Mandrake9 :angel , SuSe11, Ubuntu9.?.
* Zkusil jsem, ale nepoužívám :cry
[quote=thomas.007;380701]... protože se mi nějak nedařilo zprovoznit moji HD2600 přes AGP port na Asus A7V v jiné režimu než VESA...vždy černá obrazovka a pak jen textový režim...
[/quote]
Ati a Linux to je kapitola sama pro sebe. Osobně jsem rozchodil jejich ovladače až překompilací kernelu a úpravou xorg.conf. Prostě hnus velebnosti. Experiment s novým driverem provádím zásadně se starým ovladačem jako zálohou. Už se mi podařilo shodit ovladače tak, že jsem musel vše dělat v konzoli. No ne, že by to byl problém, ale přístup na internet přes příkazovou řádku není nějak moje hobby. :runaway
[/quote]
Ati a Linux to je kapitola sama pro sebe. Osobně jsem rozchodil jejich ovladače až překompilací kernelu a úpravou xorg.conf. Prostě hnus velebnosti. Experiment s novým driverem provádím zásadně se starým ovladačem jako zálohou. Už se mi podařilo shodit ovladače tak, že jsem musel vše dělat v konzoli. No ne, že by to byl problém, ale přístup na internet přes příkazovou řádku není nějak moje hobby. :runaway
[quote=Richmond;380379]Tak mi do ubuntu prijed dostat tablet Umax (prakticky stejny jako tohle http://www.wacom.eu/index2.asp?lang=en&pid=96) ;)[/quote]
Prakticky stejny? Wacom nejakou linuxovou podporu poskytuje a navody jak zprovoznit Ubuntu na Cintiq 12WX taky jsou.
[quote=Richmond;380379]edit: nebo mi muzes zkusit dostat ubuntu na umpc...[/quote]
UMPC je tohle? To muzes mit s Ubuntu rovnou od vyrobce.
Prakticky stejny? Wacom nejakou linuxovou podporu poskytuje a navody jak zprovoznit Ubuntu na Cintiq 12WX taky jsou.
[quote=Richmond;380379]edit: nebo mi muzes zkusit dostat ubuntu na umpc...[/quote]
UMPC je tohle? To muzes mit s Ubuntu rovnou od vyrobce.
Zkusim zitra :thumb
No prave ze to druhy :thumbdown (gk neni VX700 ale CX700M2)
edit: pro toho podemnou:
Copak? Ze by masochisticky ovladani Gimpu nevyhovovalo? :D
No prave ze to druhy :thumbdown (gk neni VX700 ale CX700M2)
edit: pro toho podemnou:
Copak? Ze by masochisticky ovladani Gimpu nevyhovovalo? :D
3/4 PC na různých distrech... Až vyřešej profily, barvy a poběžej na tom produkty od Adobe, tak opustím definitivně Microsoft...
Ano, občas ho používám
Ano, občas ho používám
Zkousel jsem ruzne distribuce hl. Ubuntu a na rovinu: kdyby me tak moc nebavily pocitacove hry, je Linux u me system cislo 1 !:thumb
Na notebooku i na stolnim PC velika spokojenost, az na ten DirectX :(
Myslite, ze by masivnejsi rozsireni OpenCL mohlo konecne umoznit programovani her i pro Linux?
Na notebooku i na stolnim PC velika spokojenost, az na ten DirectX :(
Myslite, ze by masivnejsi rozsireni OpenCL mohlo konecne umoznit programovani her i pro Linux?
Mne tam chýba ešte 1 možnosť, ako Linux používam ja - rôzne záchranné, live a jednoúčelové distribúcie (keď napr. potrebujem na WinXP použiť admina a nikto si nepamätá heslo.)
Používam Ubuntu ako takmer hlavný OS. Mám dualboot s Vistou, ale tú zapínam viac-menej iba kvôli aktualizáciám. Linux, alebo aspoň to prostredie, má celkom pekné niektoré vychytávky, napr. aktívne neaktívne okno - neviem či to dobre píšem, ale môžete skrolovať aj neaktívne okno (hodí sa keď niečo prepisujete z netu, alebo inej aplikácie), aktívna ikonka reproduktoru - nemusím na ňu klikať aby som zmenil hlasitosť, stačí šípkou dôjsť na ikonku a kolieskom mením hlasitosť. Dosť sa mi páčia repozitáre - nemusím hľadať programy po všelijakých stránkach a podobne.
Do předminulého týdně jsem používal NTB Compaq 615, kde jsem používal Linux Ubuntu 10.04 jako hlavní systém. Nyní mám nový NTB a prozatím na něm mám Windows 7 Professional 64bit (. Ale nebude trvat dlouho a budu opět přecházet na Linux. Nejspíše opět na Ubuntu (tato distribuce se mi líbí a max. vyhovuje) možná, ale budu zkoušet Fedoru nebo Archlinux to ještě uvidím.