Defragmentujete HDD ve svém PC?
- Ano, pravidelně celý disk/disky
- Ano, nejčastěji jen systémový oddíl/disk
- Ne, vlastním SSD
- Ne, defragmentaci nepoužívám
- Nevím, co je defragmentace
Poznámka: Pro hlasování je anketa k dispozici na homepage magazínu Svět hardware v pravém sloupci.
Ano, pravidelně především disk, na který grabuji filmy (rychlý SCSI3, 15k rpm), tj. velké souvislé soubory o velikosti mnoha GB.
Ano, defragmentuji minimálně 1x za týden. Mnohdy i častěji, pokud si to vyžaduje vykonávaná práce. A když už jsem v tom, tak "přeleštím" všechny HDD. Používám AusLogics Disk Defrag, na který nenechám dopustit.
Mno, osobně to trochu zanedbávám, už jsem nedefragmentoval asi půl roku :D ... se mi tak zdá, že systém si pouští občas defragmentaci automaticky při nečinnosti tak to nechávám zatím tak. Defragmentuju, jenom když se mi zdá systém už moc pomalej.
Dřív jsem používal on the fly defragmentor, ale byly s ním občas potíže (defragmentoval všechny nový soubory, a přitom je zamykal, takže když jsem ten soubor chtěl třeba smazat tak to nešlo ale až za chvíli, až se dokončila jeho defragmentace - což u velkých souborů, např. video, taky občas docela trvalo, a brzdilo to navíc další práci s diskem).
Dřív jsem používal on the fly defragmentor, ale byly s ním občas potíže (defragmentoval všechny nový soubory, a přitom je zamykal, takže když jsem ten soubor chtěl třeba smazat tak to nešlo ale až za chvíli, až se dokončila jeho defragmentace - což u velkých souborů, např. video, taky občas docela trvalo, a brzdilo to navíc další práci s diskem).
Na Windows neni dostupny filesystem, ktery nepotrebuje defragmentovat?
Na Linuxu bezne pouzivam filesystem ext2/3, kde se fragmentace projevuje ve velmi male az zanedbatelne mire, takze ani neznam nastroj na defragmentaci - neni potreba.
Na Linuxu bezne pouzivam filesystem ext2/3, kde se fragmentace projevuje ve velmi male az zanedbatelne mire, takze ani neznam nastroj na defragmentaci - neni potreba.
[quote=liborc;383374]Na Windows neni dostupny filesystem, ktery nepotrebuje defragmentovat?
...[/quote]
U XP platilo - buď nedefragmentuj nebo defragmentuj a pravidelně. U Vist a W7 je v základu nastavená automatická defragmentace. Někdy by to chtělo používat i něco lidštějšího než linux ;)
...[/quote]
U XP platilo - buď nedefragmentuj nebo defragmentuj a pravidelně. U Vist a W7 je v základu nastavená automatická defragmentace. Někdy by to chtělo používat i něco lidštějšího než linux ;)
Linux nefragmentuji (nějak na Ext3 nevidím důvod) a popravdě ani nevím jak na to. :mistake A Windows nějak ponechávám svému osudu. Jednou za čas to přemažu obrazem z DVD. :D
[quote=Smeli;383376]U Vist a W7 je v základu nastavená automatická defragmentace.[/quote]
Dopl. tak asi jo. :D
[quote=Smeli;383376]U Vist a W7 je v základu nastavená automatická defragmentace.[/quote]
Dopl. tak asi jo. :D
[quote=Smeli;383376]U XP platilo - buď nedefragmentuj nebo defragmentuj a pravidelně. U Vist a W7 je v základu nastavená automatická defragmentace. Někdy by to chtělo používat i něco lidštějšího než linux ;)[/quote]
To by mě zajímalo, co je lidského na tom, že jednou za měsíc musím data na disku přeházet vidlema, tak aby se z toho systém nezvencnul... ;)
To by mě zajímalo, co je lidského na tom, že jednou za měsíc musím data na disku přeházet vidlema, tak aby se z toho systém nezvencnul... ;)
[quote=liborc;383395]To by mě zajímalo, co je lidského na tom, že jednou za měsíc musím data na disku přeházet vidlema, tak aby se z toho systém nezvencnul... ;)[/quote]
On se z toho nezvencne a já se nemusím vůbec o nic starat.
On se z toho nezvencne a já se nemusím vůbec o nic starat.
[quote=Smeli;383399]Nedopusť nikdy, aby ti tvůj smysl pro morálku zabránil udělat správnou věc. Salvor Hardin[/quote]
Koukám kolega, fanoušek Nadace... :D
Koukám kolega, fanoušek Nadace... :D
ak mate nainstalovany programovy balik TuneUp utilites starosti su prec.
Prehodnoti sam uroven fragmentacie vsetkych diskov /aj externeho/ ana pozadi pokojne defragmentuje. :-)
Prehodnoti sam uroven fragmentacie vsetkych diskov /aj externeho/ ana pozadi pokojne defragmentuje. :-)
[quote=Smeli;383399]On se z toho nezvencne a já se nemusím vůbec o nic starat.[/quote]
Takže použití jiného FS než FAT nebo NTFS možné není?
Čekal bych, že třeba v enterprise prostředí bude defragmentace hodně vadit, takže nějaký vhodnější filesystém bude k dispozici.
Takže použití jiného FS než FAT nebo NTFS možné není?
Čekal bych, že třeba v enterprise prostředí bude defragmentace hodně vadit, takže nějaký vhodnější filesystém bude k dispozici.
Ano, pravidelně celý disk/disky
Mám to nastavené pravidelně jednou týdně, a PC se často nachází v nečinosti.
Mám to nastavené pravidelně jednou týdně, a PC se často nachází v nečinosti.
Na systém, instalace a swap mám RAID 0 a posledních pár let od Vist až nyní na 7, mám jen povolenou defrag v systému a nic neřeším. Nějaké závratné zpomalování jsem nepocítil ani po 3 letech chodu jedné instalace Vist. Uvidíme jak na 7kách :)
Každopádně škoda, že MS zrušil onen plánovaný upgrade celého FS jak sliboval...
Každopádně škoda, že MS zrušil onen plánovaný upgrade celého FS jak sliboval...
Ano, pravidelně (automaticky) celý disk/disky pomocou specializovaneho software. Obcas skontrolujem v akom stave to je.