Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Francie uvažuje o blokování Toru a volných Wi-Fi hotspotů

7.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Francie uvažuje o blokování Toru a volných Wi-Fi hotspotů
Teroristické útoky z posledních týdnů umožnily politikům zostřit rétoriku proti nekontrolovanému přístupu k Internetu i službám, které nám na síti zajistí anonymitu. Nyní jde tak i o volně přístupné Wi-Fi hotspoty a software Tor.
Dnes jsme tedy již psali v souvislosti s terorismem o sociálních médiích a nyní jde o samotné připojení a anonymizační software a služby. O kyberprostoru se dnes více než kde jinde mluví o Francii, kde tak může regulace přístupu k Internetu a kontrola ze strany vládních úřadů za chvíli zajít dále než v kterékoliv jiné demokratické zemi.





Nové informace přinesl francouzský deník Le Monde, který tvrdí, že se mu podařilo získat vládní dokumenty. V nich se píše o připravovaných zákonech, které by mohly vstoupit v platnost již od samotného začátku nového roku. Francouzská vláda tedy ještě nic oficiálního neoznámila, ale dle Le Monde by v případě ohrožení měly být ihned vypnuty veřejné Wi-Fi hotspoty a také by mělo být zakázáno využití prohlížeče Tor. Otázka je, jakým způsobem by chtěla francouzská vláda dosáhnout toho, aby občané nemohli Tor využívat.

Záměr je ale jasný. Úřady chtějí mít možnost sledovat podezřelé osoby, což jim veřejné Wi-Fi hotspoty a Tor značně ztěžují. Nyní se ale diskutuje ne o samotném záměru, ale především o způsobu jeho prosazení. Však těžko bude někdo zakazovat anonymní prohlížeč Tor, když kvůli němu ani nebude patrné, že jej někdo vůbec využívá. Mluví se tak o tom, že by mělo být znesnadněno samotné získání tohoto softwaru, ale to jsou poněkud naivní představy. Takové snahy by mohly být na druhou stranu i kontraproduktivní, neboť na veřejných Wi-Fi budou takto blokováni všichni bez rozdílu, i když ve světě rozvinutých mobilních sítí nejde o nic zásadního.

Vedle toho všeho má francouzská vláda uvažovat také o blokování webových stránek, jejichž obsah byl posouzen jako závadný. Jinými slovy jde o cenzuru stránek spojených s terorismem a extremismem. Uvidíme tedy, co se z toho nakonec vyvine a jaká opatření budou ve Francii nakonec přijata.

Zdroj: KitGuru