Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 1000: soumrak mobilních grafických karet?

6.6.2016, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 1000: soumrak mobilních grafických karet?
Už dlouho bereme jako samozřejmost, že na trhu existují mobilní a desktopové verze grafických čipů a je možné, že s nástupem GeForce GTX 1000 alespoň u firmy NVIDIA skončí éra těch mobilních.
NVIDIA už v rámci generace Maxwell vypustila do notebookového světa desktopové GPU GTX 980, které se tak mohlo rovnat s grafickými kartami s tímto čipem, i když o 20 W nižší hodnota TDP se podepsala na taktech a výsledném výkonu. Nicméně mezi Maxwelly stále existuje bohatější nabídka mobilních GPU než těch desktopových, což by se mohlo s nástupem generace GTX 1000 "Pascal" naprosto změnit. Mluví se tedy o tom, že aktuální grafické karty GeForce GTX 1080 a 1070, by byly využívány v noteboocích v podstatě v nezměněné podobě a maximálně by dostaly snížené TDP jako notebooková verze GTX 980. To by byl konec nebo alespoň začátek konce mobilních GPU NVIDIA a potažmo i AMD, což je logické hned ze čtyř důvodů.





Jak ukazuje obrázek z prezentace NVIDIE, výkonnostní propast mezi desktopovými a mobilními GPU se velice rychle uzavírá a už v předchozí generaci byl rozdíl takový, že od té aktuální můžeme očekávat jeho naprosté smazání. Druhým důvodem je stále rostoucí popularita herních notebooků, a to právě díky úspornějším a výkonnějších grafikám i procesorům, takže tato oblast je pro AMD a NVIDII stále zajímavější. Třetím důvodem je rostoucí výkon integrovaných grafických jader, a to především těch od Intelu, které na nabídku mobilních GPU tlačí z druhé strany a užírají jim stále větší prostor na trhu. A konečně, pro samotné výrobce grafických čipů je výhodnější a pro vývoj levnější udat stejné grafické čipy na obou trzích.

Moc bychom se tak nedivili, kdyby informace serveru PC Gamer, který zpovídal na Computexu jisté lidi znalé celé věci, byly pravdivé a NVIDIA se opravdu chystala vypustit do světa jen hlavní řadu herních grafických čipů Pascal, takže by nepřišla žádná GTX 1080M. Počítat se má leda s omezeným TDP, ale samotná použitá GPU by jinak měla být ta samá jako na grafických kartách. Jde prý přímo o zrušení celé řady grafických čipů s označením M, takže by se ani neměly chystat žádné přeznačené 28nm modely, jež by se zařadily do generace GTX 1000. Však k tomu ani není důvod a postačí, když si NVIDIA nechá v nabídce staré mobilní Maxwelly pro levnější notebooky, což uživatelé alergičtí na recyklaci GPU jen přivítají.

Je ale jasné, že v případě GTX 1080 a GTX 1070 to bude chtít přiškrtit jejich výkon, neboť tyto grafiky mají se svými TDP 180 W a 150 W vyšší nároky na chlazení než jejich předchůdkyně. To už ale bude záviset na tom, jak kvalitní chlazení daný výrobce notebooku využije a zda se jeho stroje nebudou přehřívat, což obvykle vyústí v tzv. thermal throttling, čili přiškrcení výkonu snížením taktů. Nicméně pokud hi-end notebooky zvládly desktopovou GTX 980, tak s jistým omezením zvládnou i GTX 1080. Pro nejvíce zákazníků ale bude stejně nejzajímavější potenciální notebook s GTX 1060, s jejímž chlazením by už neměl být žádný problém.

Zdroj: Extremetech
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.