reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Generativní AI (umělá inteligence): jak funguje, k čemu a jak ji používat

18.9.2023, Milan Šurkala, článek
Generativní AI (umělá inteligence): jak funguje, k čemu a jak ji používat
Generativní AI je zejména s příchodem ChatGPT obrovským tématem posledních měsíců. Pojďme se podívat na to, co to vlastně je, k čemu je to určeno, co od toho čekat můžeme i nemůžeme, komu to pomůže a komu to asi uškodí.

Jak tedy pracovat s ChatGPT?

 
Už víme, že máme chatboty, kteří jsou interprety výsledků vyhledávače (např. Bing AI), tedy systémy, které jsou schopny najít nejaktuálnější data na internetu, a místo tradičního výpisu výsledků vyhledávání je mohou prezentovat v trochu souvislejším textu. To je ale veškerý "zázrak", který se tu děje. Podstatně větší údiv tak paradoxně dělají systémy, které sice dělají faktické chyby, ale jejich schopnosti jsou vlastně mnohem širší. A tím je třeba onen ChatGPT. Pokud po něm tedy nechcete to, pro co není určen (zejména faktické aktuality), zvládne velmi zajímavé věci.
 
Zmatený robot
vygenerováno pomocí generativní AI Adobe Firefly
 
Znovu si tedy uvědomme, že jde o generativní AI, která má něco generovat a překonávat např. tvůrčí bloky. Není určen k hledání faktických informací, ale spíše k navrhování nápadů při tvorbě nového obsahu. Pojďme se podívat třeba na náš web Svět hardware, jak tady bychom mohli využít něco jako ChatGPT. K napsání aktuality o novém Ryzenu je to, jak jsme viděli, naprosto nepoužitelné. A to jak chatbot samotný (ChatGPT), tak má docela problémy i chatbot naroubovaný na vyhledávač (Bing AI, Perplexity AI). Ale třeba na vygenerování nápadů na 10 článků o procesorech to může fungovat velmi dobře.
 
ChatGPT na SHW
 
Třeba článek z 5. příkladu o výběru procesoru pro PC vypadá zajímavě. Takže můžeme pokračovat dál a nechat ChatGPT vygenerovat osnovu takového článku. To neznamená, že se jí člověk musí řídit, ale může to být dobrým odrazovým můstkem pro autora, pro tvorbu nového obsahu a utřídění si základní struktury nového článku. Psát ale takovým systémem nový článek, to by dopadlo asi hodně špatně (fakticky, neaktuálně).
 
ChatGPT pro web
 
Jak vidíme, místy je tato struktura trochu zmatená a opakující se (několikrát se tu objevila např. kompatibilita socketu), nicméně pro autora něco takového může být výborným odrazovým můstkem. Pokud ale do ChatGPT budete zadávat příliš obecné požadavky, žádosti o faktické odpovědi, pak budete většinou zklamáni. Spousta lidí, kteří jsou s ChatGPT nespokojena, by totiž mohla být skvělými autory knihy o ChatGPT, a to konkrétně jedné kapitoly: "Jak zásadně NEpracovat s ChatGPT." To pochopitelně neznamená, že systém uspokojí vždy i ty, kteří aspoň trochu ví, co od něj čekat a jak s ním pracovat. Jaké jsou tedy rady pro lepší výsledky?
 

Horší varianta
Lepší varianta
Chtějte nápad, základní kostru, ne nutně hotový výsledek (to je vaše(!) práce)
 -  -
Buďte konkrétní (může-li mít něco významů nebo není jasně dané omezení, specifikujte přesně, o co se jedná) Kam zajít do restaurace?
Navrhni 10 míst, kam zajít do kladně hodnocené restaurace v Praze
Chcete-li komplexní a detailnější odpověď, protože vás ta první neuspokojila, rozdělte ji na podčásti a ptejte se konkrétně na ně (nebo chtějte, ať příklady ze své první odpovědi více rozepíše)
Jaký vliv mají změny klimatu na ekonomiku?
Napiš text o vlivu změny klimatu na cenu potravin
Nelíbí-li se vám určitá část (třeba odstavec), požádejte chatbota o přepracování, opět buďte specifičtí (kliknutí na opětovné generování textu beze změny příkazu)
Třetí odstavec zkrať a přidej dva příklady užití
Chcete-li X nápadů, požadujte jich násobně více, pak si jen vyberete Jak strávit odpoledne s rodinou?
Napiš 10 nápadů, jak strávit odpoledne s rodinou se dvěma dětmi ve věku okolo 10 let, pokud je špatné počasí
Pokud vám nevyhovuje míra detailů (moc krátké nebo dlouhé), řekněte to. ChatGPT vás sice úplně neposlechne (počítání odstavců mu moc nejde), ale aspoň se usměrní
Napiš text o historii města XY
Napiš článek o 4 odstavcích o historii města XY do propagačních materiálů
Přidejte příklady nebo kontext
Doporuč mi dobrý sci-fi seriál
Doporuč mi dobrý sci-fi seriál podobný Hvězdné bráně
Začnete příkazem
Můžeš mi napsat...?
Napiš mi...!
Využijte role (dá se využít i k "hacknutí" limitů a přístupu k zakázaným tématům)
Jak nejlépe propagovat ABC?
Jsi zkušený marketér a pracoval jsi pro firmy X a Y. Nyní pracuješ pro firmu Z. Navrhni marketingovou strategii firmě Z pro propagaci produktu ABC (ideálně s uvedením toho, co to ABC vlastně je)
Napište, jakým způsobem chcete odpověď Napiš článek o Titanicu Napiš článek o filmu Titanic humornou formou (všimněte si opět, chce to specifičnost, článek z horší varianty ve sloupečku vedle napsal článek o lodi, ne o filmu)

Vysvětli mi blockchain Vysvětli mi technologii blockchainu jako 12letému dítěti
 
 

Má ChatGPT konkurenci?

 
Chatbotů jsou obrovská kvanta a v podstatě není možné je zde všechny vypsat. Zásadní je asi to, zda jde o chatbota (jako ChatGPT), který byl naučen k určitému datu, nebo o chatbota naroubovaného na vyhledávač (Bing AI), což významně mění to, k čemu je takový systém vlastně určen, a co od něj můžeme očekávat. Tím mohou být např. relevantní (a především existující a nevymyšlené!) odkazy na zdroje i schopnost pracovat s aktuálními daty.

Chatboti

  • ChatGPT - Systém od OpenAI, který je v základní verzi zdarma. Nevyhledává, slouží ke tvorbě námětů, nových textů a podobně. Naučen na datech do září 2021. K dispozici je i v placené verzi ChatGPT Plus za 20 USD měsíčně, kde je postaven už na platformě GPT-4.
  • Jasper Chat - Naučen na datech do léta 2021, pracuje ve 29 jazycích. Možné vyzkoušet zdarma, jinak ale poměrně drahý od 39 USD měsíčně, není zde měsíční limit vygenerovaných slov, což některá placená konkurence má.
  • Character.AI - Zajímavý systém, kdy si můžete pokecat s celebritou, postavou ze seriálu, knihy a podobně. AI je naučena na typických projevech dané postavy a vy s ní můžete vést rozhovory. Základní verze je zdarma.

Chatboti s vyhledávačem

  • Bing AI Chat - Přístupný přes Microsoft Edge, zdarma. Chatbot zde převypráví výsledky nalezené vyhledávačem, pochopitelně jsou včetně odkazů.
  • Google Bard - Dnes už dostupný téměř všude, měl by být zdarma. Založen na modelu LAMDA (Language Model for Discourse Activities).
  • Perplexity AI - Zdarma bez jakékoli registrace. Funguje sice i jako chatbot, ale především jako vyhledávač s chatbotem a docela mezi nimi stírá hranici. Někdy přidává odkazy i za jednotlivé věty, abyste věděli jejich zdroj. Verze Pro přidává GPT-4.
  • Chatsonic - V základu zdarma, v placené verzi (12,67 USD měsíčně) přidává GPT-4 a GPT-4 32K s personalizací stylu psaní.
  • YouChat - Zdarma a bez registrace v základní verzi. Vyhledávač schopný vytvořit krátké odstavce ohledně daného tématu spolu s výsledky vyhledávání po stranách. Při generování článků (bez odkazů) dělá faktické chyby.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama