Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte a jeho novinky nejen značky Aorus

18.1.2017, Jan Vítek, článek
Gigabyte a jeho novinky nejen značky Aorus
Gigabyte pořádal na herní akci Dreamhack v německém Lipsku svou malou soukromou konferenci, kde prezentoval především nové produkty pod značkou Aorus. Jde například o základní desky, notebooky a vedle toho se podíváme i na malá výkonná PC.
Herní akce Dreamhack v Lipsku je třídenní událost určená především pro německy mluvící země. Konají se na ní turnaje v e-sports, prezentuje se nejnovější dostupný hardware, který se také prodává vedle dalšího zboží spojeného s hrami (modely, postavy, oblečení, atd.) a jde také o událost, kde můžete soutěžit se svým kostýmem, čili je tu i Cosplay Contest. A pokud snad nemáte zájem se ukazovat, můžete si vzít s sebou počítač a zahrát si na největší LAN party v Německu. K dispozici je celkem 1500 míst.




- klikněte pro zvětšení -


My se ale nyní budeme věnovat tomu, co ukázala společnost Gigabyte ze všech svých novinek. Ta na Dreamhack přicestovala především se základními deskami, které nově dostaly značku Aorus, již Gigabyte používá už delší dobu, ale teprve nyní ukázal, že to s ní myslí vážně. Jedním z témat tohoto ročníku Dreamhacku Leipzig (Dreamhack je původně švédský, ale koná se i na mnoha dalších místech) byla také virtuální realita, s níž se zainteresované firmy snaží prorazit a pro letošek cítí příležitost. Na akci byly prezentovány především headsety společnosti HTC, čili Vive. Oculus Rift byly přinejlepším v menšině. Vyzkoušet jsme si je mohli přirozeně s příslušnými ovladači, někde i s počítačem v batohu pro co největší volnost pohybu a v různých hrách či aplikacích. Dá se říci, že VR systémy fungují, jak mají, ovšem k dokonalému zážitku mají daleko třeba kvůli jednodušší grafice, ale především kvůli velice hrubému rastru. Rozlišení panelů by muselo být alespoň čtyřikrát větší (takže cca 4K), abychom už rastr tak nevnímali, a to je pochopitelně problém především z hlediska výkonu daného počítače, neboť na něco takového bychom dnes museli použít hi-end výbavu.




prezentovaný Oculus Rift - klikněte pro zvětšení -


V dalších kapitolách se budeme věnovat tomu, co Gigabyte s sebou na Dreamhack přivezl a pak i tomu, co na něm sám aktivně prezentoval. Do toho spadá také následující systém napojený na headset HTC Vive.




virtuální prohlídka Lipska z headsetu HTC Vive - klikněte pro zvětšení -


Tento počítač byl založený na procesoru Core i7-7700K, čili na novém Kaby Lake, základní desce Z270X-Gaming 7, grafické kartě GeForce GTX 1080 (GV-N1080XTREME-8GD), 32 GB paměti DDR4 Corsair Vengeance LPX Black a 256GB M.2 SSD s 2TB diskem pro data. Tato sestava má také své označení a jde o Hyrican Crystal Xtreme 5459 z rodiny Aorus.




- klikněte pro zvětšení -


Hans Peder Sahl, mezi jehož koníčky patří také modding počítačů s využitím vlastního designu vodních chladicích systémů s bloky od EK Watercooling, si připravil sestavu založenou na desce Gigabyte Z270X-Gaming 9. V prezentaci firmy šlo o (především graficky) nejsilnější počítač postavený na procesoru Core i7-7700K, dvou grafických kartách GeForce GTX 1080 G1 Gaming, 16 GB paměti Corsair Vengeance DDR4 na 3000 MHz a 256GB SSD Intel 600P.




- klikněte pro zvětšení -


Můžete si všimnout velké expanzní nádrže s oranžovým chladicím médiem a dvěma vodními pumpami vespod, která je umístěna vedle základní desky. Právě desku částečně překrývá také slušně velký vodní blok. Vše je propojeno tak, aby bylo použito co nejméně hadiček, jež dohromady nemají ani půl metru a pozoruhodně je srovnána také veškerá kabeláž umístěná ve flexech sepnutých do jednoho hlavního proudu, z nějž se oddělují jednotlivé prameny.