Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte G1.Sniper B7: Skylake s osvícením

16.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte G1.Sniper B7: Skylake s osvícením
Společnost Gigabyte vysílá na trh další herní model základní desky pro Skylake. Tentokrát jde o G1.Sniper B7 vybavený čipovou sadou Intel B150, na jehož obalu se ukazuje logo Heroes of the Storm a na desce samotné najdeme konfigurovatelné LED osvětlení.
Gigabyte G1.Sniper B7 můžeme tedy považovat za levnou základní desku, i když se na náš trh ještě nedostala. Předpokládá se ale, že bude prodávána za 100 až 120 USD, takže by se měla vejít mezi několik nejlevnějších modelů s čipsetem Intel B150 Express. Ale nebudeme předbíhat.





Jedná se o model formátu ATX s dobře známým černo-zeleným barevným schematem, přičemž u levého okraje desky můžete vidět cestičku složenou z několika SMD LED, přičemž podsvícené bude také logo G1.Sniper na chladiči čipové sady. Tyto LED budeme moci ovládat pomocí softwaru ovládat a mezi dostupné funkce patří i blikání do rytmu přehrávané hudby. Pokud ale nemáte skříň s plexi v levé bočnici, těžko si takovou funkci užijete.





Deska je vybavena dvěma sloty PCI Express 3.0 x16, ale pouze první z nich je napojen na procesor a druhý má pouze čtyři linky napojené na čipovou sadu. Pak tu ještě máme dva PCI Express 3.0 x1, rovněž dva PCI a pro případný Wi-Fi modul se dá využít mPCIe 3.0 x1, přičemž na zadním panelu můžete vidět přípravu na anténní konektory. Procesor si vystačí se sedmifázovým napájením a čtyřmi sloty pamětí DDR4.

Pro připojení SSD budou ideální dva sloty M.2 (oba 32 Gb/s) a pak tu je ještě jeden SATA Express 16 Gb/s, vedle nějž deska nabídne ještě šest samostatných SATA 6 Gbps. V tomto ohledu je tedy její výbava slušná. Gigabitový Ethernet je řešen kontrolerem Intel i219V a audio Amp-Up zase kodekem s odstupem signálu od šumu 115 dBA (čili jde o starý známý Reatek ALC1150), přičemž i zde máme možnost výměny operačního zesilovače (OPAMP). Ta je ale dána jen tím, že čip není k desce připájen napevno, ale je umístěn v patici. Deska také má na zadní straně dva konektory USB 2.0 určené především pro externí zvukové karty, což znamená, že mají nezávislé a stabilní napájení s nízkým elektromagnetickým šumem. Portů USB 3.0 tu ale nemáme moc, pouze čtyři, z nichž dva jsou na zadním panelu. Výhodou je ale hlavní a záložní BIOS (Dual-UEFI BIOS).

Zdroj: TZ Gigabyte