Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google v roce 2013 málem koupil automobilku Tesla

22.4.2015, Milan Šurkala, aktualita
Google v roce 2013 málem koupil automobilku Tesla
Google už nějakou dobu pracuje na projektu autonomně řízených elektrických aut a již v roce 2013 mohl koupit americkou automobilku Tesla, které elektrická auta vyráběla a hrozil jí bankrot. Z domluveného kontraktu nakonec sešlo.
Společnost Google má velký sen v podobě autonomně řízených aut na elektřinu, jejichž předobrazem je Google Self-Driving Car. K výrobě elektrických aut měl ale Google blízko již před dvěma lety, kdy málem koupil americkou automobilku Tesla. Tato informace vyšla najevo v připravované knize "Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future". V únoru a březnu roku 2013 se totiž automobilka potácela na kraji bankrotu, nebyla schopna dodat objednaná auta a zákazníci také na základě různých softwarových problémů, o kterých se mluvilo, svoje objednávky rušili. Elon Musk, zakladatel Tesly, se sešel se svým přítelem a zakladatelem Googlu, Larry Pagem, a navrhnul mu prodej ztrátové automobilky.

Tesla logo


Google měl zaplatit 6 miliard dolarů a investovat 5 miliard do rozšíření závodů. Google měl poskytnout garanci, že nezavře společnost do doby, než přijdou s třetí generací elektrických vozidel, která už měla směřovat na mainstreamový trh. A také to, že Musk bude moci Teslu vést dalších osm let nebo do doby, než toto auto uvede na trh, což bylo od počátku cílem společnosti (propracovat se od luxusních verzí, které zaplatí vývoj, až k mainstreamu pro široké masy).

Google souhlasil a prodej Tesly byl v podstatě na spadnutí. Poté se ale "zázrakem" Tesla stala poprvé ziskovou. Už v dubnu, tedy pouhý měsíc po těchto vyjednáváních, ohlásila Tesla první ziskový kvartál. Najednou prodávala tisíce aut, vykázala obrat 562 milionů dolarů, zisk 11 milionů dolarů a splatila 465milionovou půjčku americké vládě. Tím pádem již nebylo třeba, aby společnost Tesla někdo kupoval. Tímto "zázrakem" bylo to, že Musk si od zájemců vyžádal splátku za nedodaná auta, která tak byla prodána, ačkoli ještě vůbec nebyla vyrobena. Google tak pokračuje ve vlastním vývoji elektrických aut.

Zdroj: bloomberg.com, extremetech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.