Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GULEEK i8: tenounké PC s Windows 8.1 a baterií

29.12.2014, Jan Vítek, aktualita
GULEEK i8: tenounké PC s Windows 8.1 a baterií
Potřebujete miniaturní PC, jež nemá svým tvarem a velikostí daleko ke smartphonu, vybaveno je operačním systémem Windows 8.1 a vlastní baterií? Pak se můžete blíže podívat na zařízení GULEEK i8.
Malých desktopových počítačů pro operační systémy Windows je na trhu dost. Máme tu především Intel NUC, pak řadu Gigabyte Brix, Asus Vivo PC a další. Čínský GULEEK i8 se však vymyká svým zpracováním i tím, že je vybaven vlastní baterií, kterou přeci jen u nettopů a podobných počítačů často nenajdeme. Musíme pro ni ale také najít využití vzhledem k tomu, že stejně budeme k smysluplnému provozu tohoto počítače potřebovat nějaký displej či jiné zobrazovací zařízení, které většinou na baterii pracovat nebude, takže se bude nutné pohybovat někde u zásuvky. Na druhou stranu, na trhu jsou třeba bateriové projektory. Baterie se také může hodit v případě, že chceme PC někam přesunout a nechceme využít hibernaci.





GULEEK i8 má tenké hliníkové tělo s rozměry 151 x 82 x 11 mm, které nám tak může připomenout velký smartphone. Je zřejmé, že hardwarové specifikace nebudou slibovat nejvyšší výkon. Výrobce si vybral platformu využívanou spíše levnějšími tablety pro Windows, takže tu máme čtyřjádrový Intel Bay Trail v podobě Atomu Z3735F s taktem až 1,8 GHz, pak tu jsou 2 GB RAM a základní nabídka 16 GB paměti rozšiřitelná pomocí slotu micro SD.





Baterie má kapacitu 3000 mAh, přičemž její výdrž nebyla zmíněna. Do výbavy dále patří dva porty USB 2.0 plné velikosti, jeden micro USB pro nabíjení a napájení, dále jeden micro HDMI, zmíněný slot pro micro SD (až 64 GB) a také jack pro headset. Není tu tedy Ethernet, ale nechybí zase Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0.

Tento počítač je již k dispozici třeba na známém DealExtreme, kde se také píše, že je k dispozici aplikace pro Android, s jejíž pomocí se můžeme vzdáleně připojit k PC třeba pomocí telefonu. Ovšem to ani nebylo třeba zmiňovat, však to zajistí třeba známý Splashtop či jiná aplikace vzdálené plochy. Co se týče ceny, ta je v této době 104 USD a za ni dostaneme i adaptér pro micro HDMI a vhodný napájecí adaptér dle regionu.

Zdroj: Hexus.net