Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HGST demonstroval SSD se 3 miliony IOPS

4.8.2014, Jan Vítek, aktualita
HGST demonstroval SSD se 3 miliony IOPS
HGST, součást společnosti Western Digital, demonstrovala nové úložiště typu SSD, které dosáhne výkonu třech milionů IOPS při práci s 512B bloky dat. Vedle toho představila také nová PCIe SSD FlashMAX III.
Nejdříve se podíváme na novou třídu SSD, které slibují opravdu velmi vysoký výkon. Oněch třech milionů IOPS při práci s 512B bylo dosaženo s pomocí fronty, ovšem nedozvěděli jsme se její délku (Queue Depth). Další uveřejněný údaj je průměrná latence při náhodném čtení 1,5 mikrosekundy, a to bez fronty. Jde tedy o výkon, který se zcela vymyká tomu, co předvádí dnes dostupné modely SSD. Ovšem jde také o jinou technologii.





HGST nevyužilo paměti typu NAND Flash, ale nové 45nm paměťové čipy typu Phase Change Memory (PCM) s kapacitou 1 Gb. Jde o paměti, které nejsou energeticky závislé (non-volatile), čili stejně jako NAND Flash nepotřebují být napájeny, aby si udržely informaci. Oproti nim jsou ale mnohem rychlejší.

A aby bylo možné jejich potenciál využít, v HGST vyvinuli také novou paměťovou architekturu a komunikační protokol, která však pracuje s běžným rozhraním PCI Express 2.0 x4, alespoň tedy v případě prototypu. Dle zástupců HGST je na novém úložišti nejzajímavější právě velmi nízká latence, která je o dva řády nižší než u dnešních SSD, jejichž technologie nedokáže něco takového poskytnout. Nicméně zatím se nemůžeme těšit, že si SSD s paměťmi PCM brzy pořídíme. Tato technologie míří především do datových center.





Pořídit si ale budeme moci nový FlashMAX III PCIe SSD, čili SSD na kartě s rozhraním PCI Express. Ten byl dnes také představen a uveden na trh společně se softwarem ServerCache, který slouží k vytvoření SSD cache pro často využívaná data. Samotné SSD FlashMAX III slibuje vysoký výkon, a to konkrétně 540.000 Random Read IOPS (4K) a až 200,000 Mixed Sustained Random IOPS. Co se týče maximální rychlosti čtení a zápisu, pak tu máme velmi slušných 2,7 GB/s a 1,4 GB/s, což slibuje model s kapacitou 1,1 TB i 2,2 TB. Přichází v podobě malé nízkoprofilové karty s podporou rozhraní PCI Express 3.0 a na trh se chystá v tomto čtvrtletí.

Zdroj: Storagereview