Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble se znovu podíval do působivé Krabí mlhoviny

8.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Hubble se znovu podíval do působivé Krabí mlhoviny
Krabí mlhovinu po sobě nechala relativně nedávno explodující supernova, již pozorovali čínští astronomové před tisíci lety. Nyní se do centra mlhoviny opět podíval Hubbleův vesmírný dalekohled a nabídl působivou fotografii.
Krabí mlhovina je jeden z vizuálně nejzajímavějších objektů na noční obloze. Jde o pozůstatek supernovy SN 1054, kterou v roce 1054 viděli čínští astronomové a nepotřebovali k tomu ani žádné zvláštní náčiní, neboť v době svého nějvětšího jasu byla viditelná i ve dne. Dnes na jejím místě můžeme dobře vidět mlhovinu, v jejímž středu se nachází typický pozůstatek supernov, a to neutronová hvězda. Ta má zhruba stejnou hmotnost jako naše Slunce, ovšem sama o sobě napříč měří sotva jen několik desítek kilometrů. Tato hvězda se otáčí asi 30krát za sekundu. Můžete ji vidět na následující fotografii pořízené Hubbleovým dalekohledem a konkrétně to je ta pravá z nejjasnější dvojice hvězd poblíž středu fotografie. Jde o vůbec první podobný záběr, který jsme mohli vidět, i když samotná mlhovina je objektem zájmu již dlouhá léta.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče barev, pak v oranžových odstínech jsou vyjevena zářící mračna ionizovaného plynu a jimi prostupuje modrá radiace. Z vnitřního prostoru mlhoviny vychází rychlé pulzy radiace a "tsunami" elektronů, které jsou v zajetí magnetických polí, v nichž víří téměř rychlostí světla. Samotná neutronová hvězda tvořená výhradně neutrony pravidelně vystřeluje detekovatelné paprsky energie, díky nimž vypadá, jako když pulzuje. Takový typ hvězd byl poprvé objeven v roce 1968, kdy ještě astronomové netušili, že jde o archetyp hvězd coby pozůstatků supernov. Poté tyto rapidně se otáčející neutronové hvězdy dostaly své označení, a to pulzar, a nyní jde o neocenitelné pomocníky při sledování dalších astronomických jevů včetně měření gravitačních vln. Ty totiž způsobují, že pulzy neutronových hvězd k nám přicházejí o něco dříve, nebo později, ale jde skutečně o velice malé rozdíly.

Kolem neutronové hvězdy v Krabí mlhovině se také tvoří jakési jasné pramínky, které se posunují směrem ven poloviční rychlostí světla. Má se za to, že jde o výsledek nárazové vlny, která mění její hvězdný vítr v extrémně energetické částice.

Krabí mlhovina se nachází 6500 světelných let od naší soustavy v souhvězdí Býka. Samotná má v průměru cca 11 světelných let, zvětšuje se rychlostí 1500 km/s a tato expanze se vlivem pulzaru zrychluje. On samotný je zdrojem záření ve frekvenci od gama paprsků po radiové vlny.

Zdroj: NASA