Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hybridní křemíko-perovskitové solární panely se dostaly na efektivitu 29,15 %

13.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Hybridní křemíko-perovskitové solární panely se dostaly na efektivitu 29,15 %
Tým vědců na Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB) dále vylepšil hybridní křemíko-perovskitové solární panely a dosáhl účinnosti rekordních 29,15 %. Efektivita perovskitů se tak za posledních 6 let zvětšila 5násobně.
Perovskitové solární panely si připisují další rekord. Jejich účinnosti se totiž velmi rychle zvyšují a jen za poslední 6 let se zvýšila na 5násobek. Nyní tu máme další výsledky vědeckého zkoumání na Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB). Těm se už počátkem roku povedlo dosáhnout rekordní 29,15% účinnosti hybridních křemíko-perovskitových solárních panelů a nyní se o nich dozvídáme další podrobnosti. Hybridní panely vypadají být slibnými variantami pro budoucnost, protože kombinují klasické křemíkové solární panely citlivé především na červené a infačervené světlo (a přímý sluneční svit) s perovskity, které mají naopak výrazně lepší citlivost na modrou složku světla a lépe fungují i bez přímého slunečního osvětlení (jejich maximální výkon se v takovém případě nepropadá tak dramaticky).
 
Hybridní křemíko-perovskitové solární panely
 
Novinka byla schopna dosáhnout výše zmíněné 29,15% efektivity a nabídna konzistentní výkon (více než 95 % maxima, tedy T95) po dobu 300 hodin pod simulovaným slunečním světlem. To se může zdát jako velmi málo, jde totiž zhruba o dva měsíce pod světlem AM1.5G s naší průměrnou dobu slunečního svitu a oblačnosti, jenže toho bylo dosaženo bez ochrany panelu s vystavením článku okolnímu vzduchu. Právě jeho ochrana je ale stěžejní záležitostí, která ovlivňuje životnost perovskitových panelů.
 
Hybridní křemíko-perovskitové solární panely
 
Takže ač to na první pohled vypadá hodně špatně, ve skutečnosti jde o dobrý výsledek (na kategorii perovskitů). Pokud zde máme T95 na úrovni 300 hodin, pak by T90 (výkon na 90+ % maxima) mohl být patrně ve vyšších stovkách bez ochranných prvků a je jen otázkou, kolik by to mohlo být s nimi. Pro srovnání, japonský tým s perovskity s 16,6% účinností dosáhl T90 po dobu 1570 hodin pod AM1.5G (u nás tak jeden a čtvrt roku), tam se ale právě soustředili na použití oněch ochranných prvků.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.