Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Indie proti Číně: zakázala 59 čínských aplikací včetně TikToku

30.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Indie proti Číně: zakázala 59 čínských aplikací včetně TikToku
Indická vláda se rozhodla, že výrazně omezí čínské online aktivity na svém území. Zakázala totiž 59 čínských aplikací včetně TikToku, WeChatu, produktů Weibo i Baidu. Důvodem má být nedovolené sledování indických obyvatel.
Indie je poslední dobou s Čínou na ostří nože. Incident na čínsko-indických hranicích si vyžádal životy 20 indických vojáků a je pravděpodobné, že poslední krok Indie má původ právě i v tomto incidentu. Indická vláda totiž zakázala používání 59 čínských aplikací. Oficiálním důvodem je nicméně to, že mají ohrožovat suverenitu Indie krádeží uživatelských dat a jejich neoprávněné zasílání na čínské servery. Vést k tomu měly četné stížnosti z nejrůznějších míst. Je faktem, že např. takový TikTok měl přestat přistupovat ke schránce v operačním systému iOS, jenže uživatelé betaverze iOS 14 zjistili, že to dělá i nadále.
 
Vlajky Indie a Číny
 
Právě velmi populární TikTok je jednou ze zakázaných aplikací. Tu využívá okolo 2 miliard lidí a téměř třetina z nich je z Indie, hovoříme zde tedy minimálně o půl miliardě uživatelů. Stopka byla vystavena také čínskému komunikátoru WeChat nebo produktům od společností Baidu a Weibo. Celý seznam lze získat na stránkách indické vlády.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.