Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel hlásí, že 7nm proces je opraven, ale outsourcovat se bude

22.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel hlásí, že 7nm proces je opraven, ale outsourcovat se bude
Intel v minulém roce přiznal, že při vývoji 7nm procesu narazil na jistou překážku, kterou bude muset překonat, což si vyžádá čas, a tak nestihne výrobu spustit dle původního plánu. Nyní je tu naopak pozitivní zpráva. 
Intel už loni v červenci oznámil, že 7nm proces nebude připraven včas, a tak bude muset využít výrobní kapacity jiných firem. To stále platí, neboť ztracený čas už nikdo nenahradí, ale nyní se dozvídáme alespoň to, že 7nm proces byl "opraven", respektive že byla odstraněna ona zásadní překážka, která by jinak zamezila jeho nasazení. 
 
 
Nastupující CEO Pat Gelsinger v rozhovorech s investory, jichž se účastnil pochopitelně i aktuální CEO Bob Swan a také člen představenstva Omar Ishrak, prozradil, že v průběhu minulého týdne se osobně seznámil se stavem vývoje 7nm procesu a byl potěšen tím, v jakém stavu je celý příslušný vývojový program.
 
Nicméně vzhledem k velké šíři produktového portfolia se Intel nevyhne tomu, aby rozšířil využití výrobních kapacit ostatních firem. Je si ale jistý, že většina procesorů Intelu v roce 2023 bude vyráběna ve vlastních továrnách Intelu. Další detaily budou zveřejněny až v únoru, kdy Gelsinger opravdu převezme otěže. Ostatně tehdy by už mělo být rozhodnuto, jaké a čí kapacity Intel využije. 
 
My se můžeme pozastavit nad uvedeným rokem 2023, který by se měl už jednoznačně týkat právě 7nm procesu, neboť ten lze po uvedeném zpoždění očekávat právě nejdříve na samotném konci roku 2022 a spíše až v tom následujícím. Takže je otázka, čeho se procesorový outsourcing bude týkat a zda vůbec půjde i o produkty, které jsou jinak určeny pro 10nm proces. 
 
Bob Swan také prozradil, čeho se týkal onen problém, jenž způsobil zpoždění 7nm procesu. Mělo jít o problematické nastavení ohledně posloupnosti jednotlivých kroků celého procesu, které způsobilo tvorbu velkého množství defektů. Intel se rozhodl svůj 7nm proces zjednodušit, ovšem to prý může mít za následek i to, že se nedosáhne dříve stanoveného výkonu či obecně očekávaných vlastností, ostatně i o 10nm procesu se dobře ví, že jeho vývoj ztroskotal na příliš velkých technologických ambicích.
 
V roce 2023 mají také nejdříve následovat (v jeho první polovině) běžné procesory pro PC a pak mají nastoupit serverové modely. Pokud ale Intel nezmění svůj dosavadní přístup, pak zrovna nelze počítat s tím, že mezi prvními 7nm CPU budou i desktopové verze, ale nechme se překvapit. V tu dobu již TSMC i Samsung mají mít k dispozici už 3nm proces, ovšem Gelsinger se nechal slyšet, že v jeho plánu není tyto firmy dohnat, ale opět se stát "nezpochybnitelným lídrem výrobních technologií". Jeden z prvních kroků, které k tomu mají směřovat, je navýšení rozpočtu pro pořízení výbavy pro výrobu 7nm procesem. 
 
Gelsinger chce dle svých slov navázat na práci spoluzakladatele firmy Andyho Grovea, který prosazoval "transparent, data-driven culture", čili firemní kulturu, která k činění vlastních rozhodnutí transparentně využívá především všeobecně dostupná data. Grove se stal výkonným ředitelem firmy v letech 1987 až 1998 (CPU 386 až první dvě generace Pentií) a v představenstvu působil až do roku 2005. Zemřel v roce 2016 ve věku 79 let.