reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Intel NUC a ti ostatní: co koupit?

21.1.2015, Jan Vítek, článek
Intel NUC a ti ostatní: co koupit?
Počítače Intel NUC jsou tu s námi již dva roky a i když jsou ty nejnovější označovány jako NUC 2.0, jde již o čtvrtou generaci. Nesmíme ale zapomenout na alternativní modely jiných výrobců a to vše zmapujeme v dnešním článku.

Pohled do minulosti


Počítače Intel NUC nastoupily na začátku roku 2013, i když je třeba mluvit spíše o pokusu. Intel totiž vytvořil pouze jeden model první generace, asi aby vyzkoušel, zda se něco takového vůbec ujme. Však nešlo o nic jiného než o pokus vzkřísit už v podstatě mrtvé nettopy, které se snažily žít z úspěchu netbooků. Jenomže uživatelé nebyli moc zvědaví na nettopy typu Asus EeeBox, které byly vybaveny slabými Atomy nebo úspornými APU od AMD.

Intel se rozhodl, že musí nabídnout něco jiného, a tím byly velmi malé počítače v plastové krabičce s rozměry 10×10 cm, které byly levné a energeticky úsporné, i když o výkonu se v tomto případě také nedalo mluvit, ale to napravily další generace. Jde přitom o barebone, čili počítač bez RAM a úložného zařízení, čili i bez operačního systému, což se pochopitelně výrazně podepsalo na celkové ceně. A vedle toho je možné zakoupit i samostatné desky, pro něž jiní výrobci dělají vhodné skříně (např. SilverStone či Akasa).




ZOTAC ZBOX nano


Intel se zcela jistě zasloužil o pozvednutí zájmu o moderní nettopy, ovšem zde je třeba říci, že za pravého průkopníka moderních nettopů ve stylu NUC je třeba označit spíše jinou firmu, a to ZOTAC. Ta již dlouhá léta vyrábí své mini počítače ZBOX a my jsme si z její nabídky nedávno vybrali pro recenzi dva speciální modely, a to ZOTAC ZBOX pico a ZBOX SPHERE. První zaujme svým velmi malým tělem a druhý zase jeho kulatým tvarem, přičemž oba mají něco do sebe. ZOTAC ale nabízí na trhu nepřeberné množství počítačů ZBOX, konkrétněji více než 60 a vedle toho je nabídka Intel NUC co do počtu nuzná. Osobně to vidím spíše tak, že ZBOXů je na trhu příliš. Jestli ale máme označit některé z nich za alternativu k Intel NUC, byla by to řada ZBOX nano, a to vzhledem k podobnému zpracování a rozměrům.

Existují i další výrobci, kteří na nettopy nezanevřeli a dále si šli vlastní cestou. Zmínit můžeme třeba Sapphire, jehož Edge-HD3 s APU od AMD jsme testovali již v roce 2012, zhruba rok před nástupem prvních Intel NUC. Vedle toho je známým výrobcem malých barebone i firma Shuttle, vedle ní Giada a se svými Wind Box se na trhu stále drží firma MSI. Zato Acer s počítači Revo nebo Asus Eeebox už na našem trhu téměř nenajdeme.

Společnost Intel tak v roce 2013 šťouchla do ostatních výrobců, kteří vycítili příležitost svézt se na nové vlně. Však ji vyvolala samotná Chipzilla, a dalo se tedy předpokládat, že nezůstane pouze u nesmělých pokusů, k čemuž svádí také zkratka NUC - Next Unit of Computing. Za úspěchem ale stojí především fakt, že Intel se začal velmi orientovat na výrobu úsporných procesorů, které jsou určeny především do mobilních zařízení, ale pak si řekl, že by se mohly výborně využít i v malých počítačích, které se spokojí s několika watty z externího zdroje.




Gigabyte BRIX Pro


Postupně se tak objevily zbrusu nové produktové řady, a to především BRIX od společnosti Gigabyte. Název těchto produktů evokuje anglické slovo cihla, ale ve skutečnosti jsou tato PC pojmenována po jednom ze zaměstnanců Gigabytu, Colinu Brixovi. A především BRIX můžeme označit za klony Intel NUC, ovšem Gigabyte se velmi snaží nabídnout něco navíc. Mluvím především o červených modelech BRIX, které jsou vybaveny velmi výkonnými procesory, jako je třeba Core i5-4570R s výkonným grafickým jádrem Intel Iris Pro 5200. Takový procesor je ale také velmi drahý, však Intel si jej v době vypuštění na trh cenil na 255 USD. Přesně tímto procesorem je vybaven testovaný model Gigabyte BRIX Pro, který zvládne i 3D hry, pokud nebudeme mít přehnané nároky. Zakoupit můžeme i podstatně slabší i levnější BRIX nebo naopak model vybavený 3LED DLP projektorem.




Asus VivoPC


Asus se v polovině roku 2013 rozhodl oživit své nettopy a představil zbrusu novou řadu VivoPC, které jsou ale vedle Intel NUC či Gigabyte BRIX přeci jen podstatně větší. Mají také čtvercovou základnu, ovšem s hranou 190 mm, díky čemuž by se do nich mohly teoreticky vejít i základní desky formátu Mini ITX. Asus ale pochopitelně využívá speciálně upravené desky a stejně jako jiní výrobci se snaží nabídnout modely s širokým cenovým rozpětím. Novější jsou modely Asus VivoMini, jenomže ty byly představeny teprve nedávno v prosinci a dosud se nedostaly na trh.




Apple Mac mini


Své minipočítače má i společnost Apple, která je prodává pod prostým označením Mac mini. Dnes už je můžeme považovat za PC, neboť historické důvody oddělující PC od Maců jsou již dávno pasé. A nikoho snad ani nepřekvapí, že Mac mini byly na trhu dávno před Intel NUC, a to již od roku 2005, takže dle některých je Intel NUC jen opožděnou reakcí na Mac mini. Apple je však nepřestává vylepšovat, a tak byl aktuální model Mac mini představen v polovině října 2014, tedy před několika měsíci. Na tuto řadu se také nezapomeneme podívat a když už zmíníme ji, pak je třeba si všímat i desktopových počítačů s operačním systémem Google Chrome OS.




HP Pavilion Mini Desktop


Na začátku tohoto roku se přihlásila i firma HP se silným rčením, že znovu objevila domácí desktopový počítač. Představila totiž Pavilion Mini Desktop a vedle něj si chystá ještě Stream Mini Desktop. Pravdou ale je, že zajímavější budou zbrusu nové modely Intel NUC s procesory Broadwell, přičemž svou verzi si chystá i Gigabyte, zatímco HP ve stejnou dobu představilo počítače využívající ještě starší generaci Haswell. Nejde tedy o tzv. cutting edge, ovšem na druhou stranu je pravda, že procesory Haswell mají stále co nabídnout a díky nové nastupující generaci budou snad i levnější.