Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel už svým zákazníkům dodal na 115 tisíc kusů Xeonů generace Ice Lake

12.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel už svým zákazníkům dodal na 115 tisíc kusů Xeonů generace Ice Lake
Zatímco AMD už ohlásilo datum, kdy na trh oficiálně přijdou nové serverové procesory EPYC třetí generace, na podobné ohlášení firmy Intel zatím čekáme. Ale dozvídáme se, že to by mohlo přijít velice brzy. 
Procesory AMD EPYC třetí generace budou na trh uvedeny příští týden, a to hned v pondělí 15. března. Platforma Ice Lake Xeon Scalable firmy Intel by ale mohla být hned v závěsu za nimi, a to na základě diskuze mezi zástupcem samotného Intelu a Ianem Cutressem z Anandtechu. 
 
 
Je naprosto obvyklé, že zvláště v případě serverových procesorů k nim mají klíčoví zákazníci Intelu či AMD přístup celou řadu měsíců před oficiálním vypuštěním na trh. Ostatně zde jde spíše o partnery než o zákazníky, kteří samozřejmě za takové dodávky procesorů už platí, neboť se může jednat i o mnoho tisíc kusů, pokud jde o provozovatele velkých výpočetních center. Díky tomu si mohou připravit svou infrastrukturu pro novou generaci procesorů a jejich výrobce si je zase na oplátku otestuje v praxi. 
 
 
Intel už také v lednu prozradil, že odstartoval výrobu procesorů Ice Lake-SP, takže ty už skutečně budou několik týdnů dodávány jeho zákazníkům a dle aktuálních čísel jich bylo poskytnuto už na 115 tisíc, a to cca 30 firmám. Tato čísla prozradila přímo Lisa Spelman (SVP a GM, Xeon Memory Group), ale je zřejmé, že všech 115 tisíc nebylo vyrobeno v posledních týdnech. 
 
Intel dle Anandtechu posílá svým partnerům vzorky Xeonů generace Ice Lake už od jara roku 2019, což se týkalo pochopitelně jen těch nejvýznamnějších firem a velice raného křemíku. Výroba finálních procesorů ale odstartovala až někdy na přelomu minulého a letošního roku a tehdy Intel uvedl, že budou formálně představeny "během následujících měsíců", čili jejich ohlášení může skutečně přijít každou chvíli.