reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xeon Scalable končí, přijde Xeon 6 jako Sierra Forest a Granite Rapids

11.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Xeon Scalable končí, přijde Xeon 6 jako Sierra Forest a Granite Rapids
Intel mění označování svých procesorů a nová generace Xeonů Scalable už ponese jednodušší označení Xeon 6. Přijde jako Sierra Forest výhradně s jádry E-Core a jako Granite Rapids výhradně s P-Core.
Společnost Intel oznamuje, že u nových serverových procesorů, které jsme očekávali jako Xeon Scalable 6. generace, dojde ke zjednodušení označování a ponesou jednoduché jméno Xeon 6. Jako poslední tak toto označení ponese 5. generace Emerald Rapids. Nové generace budou rozděleny na dvě řady podle typu jader.
 
Intel Xeon 6 Sierra Forest
 
Jako první tu máme řadu Sierra Forest. O té se mluví už dlouhou dobu a zajímavý je na ní především velmi vysoký počet jader. Tyto procesory jsou totiž vybaveny pouze úspornými jádry E-Core. Jsou tak určeny pro ta nasazení, kde není důležitý až tak moc výkon každého jádra jako spíše jejich počet (např. pro virtuální stroje). Podle Intelu má Sierra Forest 2,4krát vyšší výkon na watt a 2,7krát vyšší hustotu v racku než předchozí generace. To např. znamená, že tam, kde bylo v minulosti potřeba 200 serverových racků, nyní na stejný počet jader potřebujete jen 72. To současně snižuje spotřebu, dle Intelu o 1 MW. Má to jeden háček, toto srovnání Intel neprovedl s předešlou 5. generací, ale s druhou.
 
Dále tu máme Granite Rapids. Ten naopak míří tam, kde hraje větší důležitost výkon jednotlivých jader, a tak má jen P-Core. Podporuje datový formát MXFP4, proti 4. generaci Xeonů snižuje latence při zpracovávání tokenů 6,5násobně ve formátu FP16. Také je schopen běhu LLM LLama-2 se 70 miliardami parametrů. Tyto procesory by tak měly lépe zvládat i úlohy umělé inteligence, na které má Intel i přímo zaměřené akcelerátory jako současně představený Intel Gaudi 3.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama