Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Internet Archive zpřístupnil 900 arkádových pecek

4.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Internet Archive zpřístupnil 900 arkádových pecek
Tron, Pitfall, Pac-Man, Lode Runner, Commando, to jsou jen některé z cca 900 arkádových her, které si nyní můžeme zahrát díky serveru Internet Archive. Ten je zpřístupnil zdarma na svých stránkách, takže si je můžete ihned připomenout.
Tedy připomenout, pokud na ně vůbec pamatujete. A pokud ne, můžete si díky prohlížeči a vestavěném emulátoru JSMAME vyzkoušet, jaké to bylo hrát automatové arkády v sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých letech. Zpřístupnil je server Internet Archive ve své sekci Internet Arcade, kde má zástupce jen několik desítek vybraných titulů. Pokud se chcete podívat na celou kolekci, využijte odkaz All items ve spodní části stránky.





Hlavní stránka obsahuje několik desítek doporučených titulů, které by měly na dostatečně výkonném počítači dobře běhat především v prohlížeči Firefox, ale problém není třeba ani s Chrome. Kolekce devíti stovek her přitom obsahuje i tituly z dřevních dob monochromatických obrazovek a jednoduchých zvuků, ale i podstatně modernější hry s již daleko lepší grafikou, hudbou i videosekvencemi.

Nicméně hraní na klávesnici či gamepadu nám stejně nezprostředkuje stejný zážitek jako u původního automatu, což je logické. Vedle kolekce arkádových her najdeme na serveru Internet Archive také jiné sbírky, a to Historical Software Collection, Classic PC Games, Shareware CD Archive, Software Library a také Console Living Room, kde se nachází třeba emulátor konzole Sega Genesis (čili Mega Drive), na němž si můžete také zahrát nějaké tituly.

Zdroj: Internet Archive