Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jediným úkolem tohoto robota je vyhnout se lidem

10.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Jediným úkolem tohoto robota je vyhnout se lidem
Není pravidlem, že roboti musí být uzpůsobení na komunikaci s lidmi. Někteří plní svůj úkol o samotě. Jejich úkolem však může být právě to, že robot při svém putování nesmí potkat ani jednoho člověka.
Ve většině případů jsou roboti určeni k tomu, aby pomáhali lidem. Vědci se snaží najít nejlepší způsob, jak by při spolupráci mohli člověk a robot nejlépe komunikovat, aby nedocházelo k nedorozuměním či k chybnému plnění úkolu. Tým z Brownovy univerzity je přesvědčen, že nejlépe by robot mohl s člověkem spolupracovat prostřednictvím lidských mozkových vln. Co když ale robot není na pomáhání lidem vůbec stvořen? ShyBot je robot, jehož jediným úkolem je nepřijít s člověkem vůbec do kontaktu.

ShyBot už svým jménem naznačuje, že má velmi samotářské poslání a je spíše plachý. Robota navrhla italská umělkyně Norma Jeane, na stroji následně pracoval tým inženýrů z Codame ze San Franciska. Svou práci odvedl i Italský kulturní institut v San Francisku. Robotovy algoritmy jsou nastavené tak, aby se v každém případě vyhýbal lidské přítomnosti.


A proč byl vůbec tento robot vyroben? Robot byl navržen pro uměleckou výstavu DesertX. V období od 27. února do 4. března robot jezdil po pouštní oblasti Coachella Valley v Kalifornii a snažil se před každým skrývat. Chtěl se skrývat tak dobře, že někdy dokonce ujížděl i před drony používané k natáčení, pokud se v rámci filmování dostaly příliš blízko.

Robot vypadá jako malé vozítko s šesti koly, které se přizpůsobují i náročnějšímu terénu. Pokud překážku nezvládne překonat, vyhne se jí. ShyBot je autonomní a energii získává ze slunce. Zároveň je vybaven i GPS zařízením, takže diváci mohli sledovat celou jeho trasu při putování po kalifornské poušti. ShyBot je také vybaven kamerou, záběry z ní je možné vidět i ve videu. Záběry z kamery byly na výstavě živě vysílány.

Týdenní pobyt robota v poušti měl za umělecký cíl nechat stroj se volně pohybovat v krajině, a to bez jakéhokoliv lidského ovlivňování. Diváci si pak mohli představit svět oproštěný lidí. I když praktické využití robot nemá, lidé si mohou být jistí, že nezastane jejich práci. Lidské společnosti se totiž ShyBot vyhýbá a preferuje projíždění pustinou.

Zdroj: engadget.com