Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konec dohadů, AMD Vega dorazí příští rok

29.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Konec dohadů, AMD Vega dorazí příští rok
Společnost AMD už sama potvrdila, že po zbytek tohoto a nezanedbatelnou část příštího roku nebude mít v ruce nic, co by se mohlo postavit nejvýkonnějším GeForce GTX série 1000. Její Vega je totiž plánována na 1. pololetí 2017.
Ostatně o tom se mluvilo již před řadou měsíců, když ještě Polarisy nebyly na světě. Poté byl vypuštěn do světa Radeon RX 480 a hned bylo jasné, že generace Polaris se nebude schopna postavit ani nové GeForce GTX 1070, natož pak 1080 či novému TITANu. Model RX 480 využívá to nejlepší, co GPU Polaris nabídnou, a sice čip Polaris 10 s 2304 shadery a nyní je jasné, že AMD letos nepřekoná ani novou nabídku NVIDIE a ani svůj loňský hi-end v podobě karet s čipy Fiji a první generací HBM. Dnes je tak koupě takové plnohodnotné Fury X v českých obchodech naprosto nesmyslné rozhodnutí, neboť cena těchto karet se pohybuje na stejné úrovni jako cena moderní GeForce GTX 1080, jejíž výkon je zcela jinde nehledě na to, že Radeon má sotva dostatečné 4 GB paměti.

Cena karet AMD Radeon Fury zato již konečně klesla, a to i pod 9000 Kč s daní, takže jde o konkurenci s cenou mezi GTX 1060 a GTX 1070 (blíže ke slabší GeForce), kam svým výkonem patří. Také jde ale o kartu s TDP 275 W, což je téměř dvojnásobek karty GTX 1070. To s sebou nese potřebu výkonnějšího zdroje a také chlazení.





AMD nyní rekapitulovalo svou aktivitu za poslední měsíce, kde vyniká především vypuštění nových Radeonů série RX 400, dále profesionálních Radeon Pro WX, které však byly zatím pouze představeny a fyzicky budou k dispozici ke konci roku. V předposledním řádku už bylo potvrzeno, že Vega přijde někdy v první polovině příštího roku a nakonec se dozvíme, že dle odhadů firmy bude po celém světě do roku 2020 provozováno přes 200 milionů VR headsetů. Otázka je, co všecho se mezi ně bude počítat, čili zda i headsety pro mobilní telefony jako Samsung Gear, nebo snad dokonce i Google Cardboard.

Už se tak nemusíme pozastavovat nad fámami o tom, že Vega nastoupí ještě v tomto roce a dokonce už v říjnu. Tyto fámy ostatně vznikly právě díky zástupcům firmy AMD, jako je Chris Hook, který vypustil do světa fotografii opuštěné továrny, která prý nutně potřebuje renovovat a spojil to s představením čipu Vega 10. Začalo se tak spekulovat, že nové karty už jsou téměř připraveny.

Nicméně společnosti AMD nakonec stejně nic nebrání v tom, aby příchod Vegy uspíšila. Ve skutečnosti by to bylo vzhledem ke konkurenci velice žádoucí, neboť nyní to vypadá, že jí možná až po celý rok zcela přenechá grafický hi-end. NVIDIA nebude mít žádný důvod k tomu, aby kvůli konkurenci upravila své ceny a ve skutečnosti si tuto konkurenci vytvořila pro své starší karty spíše sama. Stejně ji tak nic netlačí k tomu, aby připravila kartu GTX 1080 Ti, která by se vmáčkla mezi GTX 1080 a TITAN X, jemuž by ukousla část trhu.

Zdroj: wccftech
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.