Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kosmická loď Orion je připravená letět k Měsíci v rámci mise Artemis

17.1.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Kosmická loď Orion je připravená letět k Měsíci v rámci mise Artemis
Už v tomto roce by měla proběhnout první fáze programu Artemis. Americká kosmická agentura NASA plánuje vyslat k Měsíci kosmickou loď Orion, která je nyní již kompletní a připravená na svůj první let.
První fáze programu Artemis, tedy Artemis I, je již za rohem. Na podzim tohoto roku by měla NASA vyslat na let okolo Měsíce kosmickou loď Orion s pomocí rakety SLS, tato mise proběhne zatím bez posádky a bude testovací. První astronauté po ukončení programu Apollo by se pak na Měsíc měli podívat nejdříve v roce 2024, součástí posádky bude také poprvé astronautka. 
 
Nyní to vypadá, že kosmická loď Orion od společnost Lockheed Martin je svému prvnímu letu k Měsíci zase o něco blíže. Společnost dokončila montáž a také testování lodi a Orion přepravila do NASA. Nyní budou na kosmické lodi probíhat už jen finální úpravy a bude se připravovat na svůj let k Měsíci ke konci roku 2021. Tyto poslední přípravy zahrnují například doplnění paliva, integrování systému pro nouzové přerušení letu a připevnění lodi Orion na raketu SLS, která ji vynese. 
 
 
V rámci Artemis I bude Orion kroužit okolo Měsíce, aby se mohly důkladně otestovat systémy této kosmické lodi, rakety SLS a také operace pozemního týmu NASA. To vše je nutné vyzkoušet před začátkem fáze Artemis II, kdy budou na palubě kosmické lodi i astronauté a vše bude muset fungovat spolehlivě. Let s posádkou s přistáním na měsíčním povrchu nastane poté až v rámci fáze Artemis III. 
 
NASA ale musí počítat také s tím, že by se mise programu Artemis mohly zpozdit kvůli finanční otázce. V současné době koronavirové pandemie a s ní související ekonomické krize je možné, že po finanční stránce nebude možné přistání na Měsíci v roce 2024 uskutečnit. Může se tedy stát, že si Orion dá po splnění Artemis I delší pauzu. 
 
Zdroj: engadget.com