Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Malý robot vyskočí opravdu vysoko

7.12.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Malý robot vyskočí opravdu vysoko
Vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley pracují na vývoji drobného robota, který dokáže rychle a vysoko skákat. Bylo zveřejněno i video, ve kterém se malý robot předvádí a při skocích se odráží i od zdi.
Vědci sestavují nejrůznější roboty, a to od těch, kteří připomínají člověka, až po ty, kteří se inspirují zástupci ze zvířecí říše. Společnost Boston Dynamics je známá svými pokročilými roboty, z nichž za zmínku stojí šikovný humanoid Atlas. Z jiného soudku jsou informační roboti, jako je například Pepper, který slouží jako recepční v belgických nemocnicích a nepotřebuje překonávat obtížný a složitý terén.

Skupina vědců z Kalifornské univerzity v Berkeley se inspirovala zvířecími skoky a jejich techniku pohybu využila při vytváření drobného robota jménem SALTO. Tento robot podle svých tvůrců dosahuje nejvyšších skoků v oblasti robotiky a také skáče nejrychleji. Ve videu, které bylo Kalifornskou univerzitou zveřejněno, se malý robot předvádí při nejrůznějších skocích. Vědci se při vytváření skokana SALTO nechali inspirovat konkrétně africkými primáty z čeledi kombovitých, jejichž zadní končetiny jim umožňují dobře skákat.


"Tím, že zkombinujeme biologicky inspirovanou stavbu těla s vylepšenými technologiemi, získáme výkon, který nemusí být od toho zvířecího až tak daleko," prohlásil Ronald Fearing z Kalifornské univerzity. Robot však zatím není schopný vyskočit tak vysoko jako primáti z čeledi kombovitých, skáče ale už lépe než člověk.

Malý robot dokáže hned po výskoku, který může dosáhnout až výšky přes jeden metr, opět skrčit svou končetinu zatímco letí vzduchem, takže po dopadu na podložku je SALTO připraven provést skok znovu a plynule navázat v pohybu. Malý stroj váží jen 100 gramů a měří 26 centimetrů, když natáhne svou končetinu do plné délky. Kromě obyčejných skoků zvládne SALTO i odrazy od zdi či předvede pár vertikálních skoků za sebou, které ho vynesou ještě výš, aby následně spadl do záchranné sítě.

K čemu je ale tento robot kromě předvádění robotického parkuru dobrý? Podle svých stvořitelů by se SALTO mohl uplatnit při nejrůznějších pátracích akcích po městě nebo při záchranných operacích mezi troskami. Ani složitý terén by pro něj neměl představovat velkou překážku, protože se přes něj lehce dostane pomocí vysokých skoků a sám si určí, které místo je nejvhodnější pro odraz.

Zdroje: engadget.com, phys.org