Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft demonstruje použití HoloLens při vzdělávání

9.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Microsoft demonstruje použití HoloLens při vzdělávání
Microsoft se v poslední době snaží ukazovat, k čemu všemu se může hodit jeho chystaný systém rozšířené reality HoloLens. Nyní se můžeme podívat na video, které demonstruje jeho možnosti při vzdělávání.
Nové video je tedy o potenciálu tkvícím v brýlích Microsoft HoloLens, které nabízí rozšířenou realitu. Ta na rozdíl od virtuální reality mixuje reálný svět s počítačovou grafikou a v tomto případě do oné grafiky patří lidské tělo. Pomocí HoloLens se tak budeme moci lépe učit lidskou anatomii, prohlížet si různé tkáně, celé orgány, a to samozřejmě bez zkoumání reálných mrtvol.





Microsoft svou novou ukázku připravil ve spolupráci s Case Western Reserve University, jejíž studenti a učitelé už měli možnost si HoloLens vyzkoušet a podívat se na to, v čem jsou lepší virtuální 3D modely v porovnání s prostými ilustracemi v učebnicích. Jde především o to, že tyto modely jsou interaktivní, takže si je můžem různě natáčet, zkoumat i vnitřní části orgánů, díky čemuž mohou studenti lépe zjistit, jak jednotlivé části těla pracují a spolupracují. Je to pro ně také zábavnější forma než studování knih, bez čehož se ale samozřejmě i tak neobejdou. Hololens ale není k dispozici pouze medikům a jejich učitelům. Na zmíněné univerzitě tuto technologii testuje také oddělení Art History and Anthropology, čili historie umění a antropologie.


Video ukazuje, jak může jeden objekt sledovat více lidí, z nichž každý má své brýle a také vůbec poprvé máme možnost se zhruba podívat na to, jaký úhel pohledu můžeme od HoloLens očekávat (např. viz čas 1:37). Není zrovna široký, a to zvláště ve vertikálním směru. To ostatně již dříve uváděli ti, kteří si mohli brýle vyzkoušet, ovšem pak už se názory liší na to, zda je takový úhel pohledu dostačující, nebo ne. Pochopitelně bude záviset především na tom, jaký a jak velký objekt sledujeme.

Microsoft také ohlásil, že zřídil fond s 500.000 dolarů, z nějž se budou čerpat peníze na granty. Těch bude maximálně pět, každý po 100.000 USD a přiloženo bude ještě deset brýli HoloLens.

Zdroj: Hexus.net