Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft přestane podporovat starší verze Internet Exploreru

25.11.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft přestane podporovat starší verze Internet Exploreru
Microsoft oznámil, že od ledna nadcházejícího roku bude podporovat jen verzi 11 svého prohlížeče Internet Explorer. Všechny starší verze přestávají být podporovány a společnost silně doporučuje upgrade na verzi 11.
Od 12. ledna 2016 zůstává jedinou podporovanou verzí Internet Exploreru ta s číslem 11, která funguje ve Windows 7, 8, 8.1 a 10. Všechny starší verze klasického redmondského prohlížeče přestanou dostávat jakékoli bezpečnostní a jiné záplaty a Microsoft nebude poskytovat ani jakékoli jiné formy technické podpory. Takže pokud náhodou máte starší verzi Internet Exploreru, měli byste ji aktualizovat na verzi 11.

Ale předpokládám, že takových uživatelů asi moc nebude. I když, kdo ví? Z hlediska Microsoftu jde o logický a ekonomicky racionální krok, protože nechce tříštit síly vyvíjením záplat a jinými formami podpory několika verzí svého prohlížeče. A dlužno dodat, že vlastně zastaralých verzí. Zkrátka jde o čas vývojářů a tím i o peníze Microsoftu. Můžeme předpokládat, že ušetřené kapacity se teď zaměří jednak na opravy IE 11, ale doufejme, že především také na nový prohlížeč Edge.


Logo Internet Exploreru 11


Na tom je rozhodně ještě spousta práce a bohužel přes počáteční sliby Microsoftu připomíná funkčností spíš hodně ranou betaverzi. Takže v konkurenci zavedených a oblíbených značek jako je Chrome a Firefox je víceméně bez šance. Edge je postaven na jádře EdgeHTML, které vzniklo osekáním zastaralých funkcí z původního jádra Trident z IE. Prohlížeč je dostupný jen ve Windows 10, ale zatím si u jejich uživatelů určitě velkou oblibu nezískal.

Jádro samotné sice podporuje nejnovější webové standardy (ovšem ne všechny) a je docela rychlé, ale prohlížeči chybí řada důležitých a obvyklých funkcí, především podpora pro rozšíření (respektive doplňky). Ta byla Microsoftem už dvakrát odložena a měla by být dostupná v příští aktualizaci Windows 10 známé pod jménem Redstone, která má dorazit příští rok v červnu.

Situace s prohlížeči Microsoftu tedy bude od ledna taková, že na Windows od verze 7 po poslední verzi 10 bude možné používat Internet Explorer 11 a ve Windows 10 jako alternativu navíc již zmiňovaný Edge. A tahle dvojkombinace nějakou dobu potrvá s ohledem na termíny ukončování podpory jednotlivých verzí Windows.

Zdroj: Microsoft