Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft žádal AMD o navýšení výroby APU pro nové konzole Xbox

5.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft žádal AMD o navýšení výroby APU pro nové konzole Xbox
Nová bitva mezi společnostmi Microsoft a Sony na poli herních konzolí je zatím notně ovlivněna jejich celkovým nedostatkem na trhu. Ten nyní dokazuje také Microsoft, který se zmínil o vyjednávání s AMD. 
Xbox Series X a S a dvě verze PlayStation 5 jsou aktuálně velice žádané konzole, i když si lze představit, že v tomto souboji tahá za kratší konec provazu spíše Microsoft. Ten prodal v případě minulé generace mnohem méně konzolí než Sony, a tak je logické předpokládat, že zákazníci budou častěji žádat novou PlayStation než Xbox. To svým způsobem dokládá i ten fakt, že jediná nová konzole, kterou si dnes lze u nás bez problémů ihned koupit, je Xbox Series S. 
 
 
Xbox Series X je ale i u nás nedostatkové zboží a Phil Spencer, šéf xboxové divize v Microsoftu, nám k tomu může povědět více. Předem zmiňuje některé pochopitelné otázky neinformovaných lidí, kteří se ptají na to, proč Microsoft "jednoduše" nevyrobil víc konzolí či případně proč je nezačal vyrábět/dodávat dříve. 
 
Reakce Spencera jsou prosté. Snaží se reagovat s tím, že výroba rozhodně nestojí, ale naopak jede na plné obrátky, pokud jde o výrobu samotných konzolí. Minulý týden si také telefonoval s výkonnou ředitelkou firmy AMD, Lisou Su, se kterou řešil otázku, jak by bylo možné navýšit výrobu. Je přitom zřejmé, že jde především o výrobu APU. 
 
A nám zase musí být jasné, jak bylo psáno v předchozím článku, že AMD s takovou situací nemůže moc dělat, neboť čipy nechává vyrábět firmu TSMC, která bohužel není nafukovací. AMD tak může leda tak přerozdělit své zdroje, což by bezpochyby znamenalo omezení výroby jiného hardwaru, a to nejspíše některých svých vlastních produktů. To už pak je otázka firemních priorit a celé strategie, o čemž veřejnost pochopitelně nemá žádný přehled. 
 
Server Extremetech sice zmiňuje možnost navýšení výtěžnosti, ale zde si můžeme být jisti, že výroba se ladí i bez rozhovorů mezi Spencerem a Lisou Su. Uvolnění ale může nastat i jinak, a to třeba tím, jak budou především výrobci mobilních čipů přecházet na lepší procesy a opustí část 7nm kapacity. 
 
V každém případě to vypadá, že zájemci o novou konzoli jsou na tom dnes mnohem lépe než ti, kteří si chtějí pořídit nové herní PC. Grafické karty stále nejsou, roste zájem těžařů a můžeme každou chvíli očekávat oznámení dalších výrobců, kteří se rozhodnou stejně jako Asus zvyšovat doporučené ceny karet.