Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft zdvojnásobí využití energie z větru

14.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft zdvojnásobí využití energie z větru
Společnosti provozující obrovská datová centra se často snaží ukázat, že se starají o to, odkud pochází energie potřebná k jejich provozu. Microsoft sází krom jiného i na vítr a nyní v tomto směru zdvojnásobí své úsilí.
Pro Microsoft jde o velkou investici do zelené energie, a to formou dvou smluv na zakoupení energie vyrobené díky větru. Konkrétně jde o dodávky dalších 237 megawattů zelené energie, díky nimž Microsoft bude takto získávat už 500 megawattů. Pro tuto firmu je to další velký krok k tomu, aby jednou jeho servery a datová centra běžely zcela na zelenou energii.





Microsoft tak tímto krokem zdaleka nemá hotovo a ani poté, co svůj uvedený cíl splní, se nehodlá zastavit. Prezident firmy Brad Smith k tomu řekl, že chce, aby ta nabízela čistou energii celým komunitám, které se nacházejí v blízkosti jejích zařízení.

Co se týče aktuální inicitativy využívat energii z větrných elektráren, ta je založena na programu Allianz Risk Transfer (ART). To znamená, že Microsoft bude za ni platit fixní a dopředu dané ceny, jež nebude ovlivňovat vývoj na burze. Microsoft je jeden z prvních, kdo ART využije a předpokládá se, že tento program značně navýší zájem o takto vyráběnou energii.

Microsoft také podepsal dohodu se společností Black Hills Energy, s níž si navzájem vypomůže. Ta bude na jednu stranu Microsoftu dodávat právě energii z větrných elektráren a na druhou stranu bude moci ve špičkách využít jeho záložní generátory, takže nebude muset vytvořit své zařízení k tomuto účelu. Tyto generátory mimochodem běží na zemní plyn.

Zdroj: KitGuru