Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nanokrychličky rhodia umí s pomocí světla vytvořit metan

8.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Nanokrychličky rhodia umí s pomocí světla vytvořit metan
Výzkumníci z Duke University našli zajímavé využití pro nanokrychličky vytvořené z rhodia, a to jako katalyzátor, který dokáže přeměnit kysličník uhličitý a vodík v metan, pro což potřebuje pouze sluneční světlo.
Výzkumníci z Duke University tak říkají, že nanokrychličky vytvořené z rhodia mohou levně posloužit jako zdroj paliva, který je navíc rychlý a efektivní a využití se může najít třeba ve vesmírných programech nebo v enviromentální chemii. Rhodium se jako prvek platinové skupiny chová podobně jako samotná platina nebo iridium a dnes se využívá také v automobilových katalyzátorech, aby zbavovalo výfukové plyny uhlovodíků, oxidu uhelnatého a oxidů dusíku a přeměňovalo je na vodní páru, oxid uhličitý či dusík.





Díky možnosti tvořit nanokrychličky z rhodia o velice přesných rozměrech se tak může i přesně vyladit samotný proces, který má v tomto případě pracovat předvídatelně a stabilně tvořit z CO2 a vodíku s pomocí světla metan, čili CH4. Jde přitom o absorbci viditelného světla i ultrafialového, které poskytne samo slunce, takže celý proces probíhá pod ním automaticky, není třeba žádné další energie a může být ovládán právě regulací přísunu světla. Výsledný materiál je navíc téměř čistý, takže ani není třeba jej dále zpracovávat a upravovat.

Tato technologie by mohla pomoci při vesmírných letech, a to třeba na Mars, kde téměř celou atmosféru tvoří právě oxid uhličitý. A právě rakety společnosti SpaceX mohou využívat metan jako palivo pro své motory Raptor. Možná že tedy ještě uslyšíme o této technologii právě ve spojení se společností SpaceX, ovšem i když se dá CO2 snadno získat z marťanské atmosféry, s vodíkem to bude těžší, neboť ložiska vody na Marsu tak snadno přístupná nebudou. K tomu je ale ještě dlouhá cesta, pokud po ní vůbec někdo půjde. Samotní výzkumníci z Duke University uvádějí, že zatím jen začínají objevovat možnosti skryté ve využití podobných nanomateriálů.

Zdroj: Duke.edu