Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA a FEMA simulovaly nevyhnutelný dopad asteroidu

9.11.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA a FEMA simulovaly nevyhnutelný dopad asteroidu
Americké agentury NASA a FEMA si vyzkoušely, jaké by to asi bylo, kdyby Zemi zasáhl velký asteroid, který by na její tváři zanechal vážné následky. Nyní tak nešlo o odvrácení katastrofy, ale čistě o přežití.
Země už byla mnohokrát zasažena velkými vesmírnými objekty a dnes máme pocit, že prvořadým úkolem je takové katastrofě předejít, k čemuž už by nám naše technické prostředky mohly stačit. Člověk ale ve vztahu s přírodou zatím vždy tahá za kratší konec a není důvod si myslet, že by tomu mělo být v případě nebezpečí z vesmíru jinak. NASA a FEMA (Federal Emergency Management Agency) se tak na konci října zaměřily na to, jak odvrátit ne samotnou katastrofu, ale její nejhorší následky a zajistit minimalizaci škod.





Konkrétně šlo o spolupráci Jet Propulsion Laboratory (NASA), amerických vzdušných sil a kalifornské kanceláře FEMA. Samotná Jet Propulsion Laboratory už dříve přišla s několika způsoby, které by srážce s asteroidem mohly zabránit, přičemž uvažovat můžeme o klasickém přístupu (nukleární zbraně) či o různých dalších, jako je třeba gravitační traktor, apod. Tyto přístupy ale mají jedno společného, musíme být před srážkou varováni a mít dostatek času. A to přitom nemluvíme o týdnech či měsících, jako spíše o rocích.

Vypracován byl tak hypotetický scénář, kdy byl spatřen asteroid, u nějž existuje dvouprocentní šance, že se 20. září 2020 srazí se Zemí. Jde o objekt o průměru 100 až 150 metrů, takže je dostatečně velký na to, aby v místě srážky způsobil rozsáhlou devastaci. Astronomové sledují tento asteroid další tři měsíce a zvyšují pravděpodobnost srážky na 65 %. Pak se ale asteroid schová do slepého místa vytvořeného Sluncem, takže jej není možné sledovat další čtyři měsíce a když se v květnu 2017 objeví, zjistíme, že srážka se Zemí je nevyhnutelná a zasažena bude nejspíše oblast pobřeží jižní Kalifornie (na USA má ostatně spadeno většina asteroidů).





A co tedy NASA a FEMA cvičily? Úkolem bylo vymyslet, jak udržovat veřejnost informovanou, aniž by byla vzbuzována zbytečná panika a pak bylo nutné přijít se seznamem příprav, jež by byly provedeny před samotným dopadem, a to s ohledem na jeho postupně rostoucí pravděpodobnost. Agentury se dokone zaměřily i na způsob boje s potenciálně se šířícimi dezinformacemi. S tím, jak se srážka stala nevyhnutelnou, by bylo nutné zajistit evakuaci mnoha milionů obyvatel ze západního pobřeží, které by měla zatopit obrovská tsunami.

Výsledkem celé akce pochopitelně není nic převratného. Šlo "pouze" o to si vyzkoušet, jakým způsobem by se dalo a mělo reagovat na podobný scénář. A že ten skutečně může nastat a lidé nemusí ani mít takové štěstí, že by byli varováni čtyři roky dopředu, neboť mapování blízkého vesmíru a sledování potenciálně nebezpečných objektů není na takové úrovni, že by něco takového mohlo garantovat. Ostatně jsou tu ale i jiné nepředvídatelné hrozby, s nimiž se musí počítat a které zahrnují třeba supervulkány, (ne)vhodně namířenou masivní sluneční erupci, velkým zemětřesením vyvolanou vysokou tsunami, atd.

Zdroj: Extremetech