Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA financuje projekt kosmické lodě vestavěné do asteroidu

14.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA financuje projekt kosmické lodě vestavěné do asteroidu
NASA se snaží rozvíjet vesmírné technologie, a proto podporuje i zajímavé projekty zvenčí. Každoroční program NASA poskytne peníze na vývoj některých nápadů. Letos je mezi vybranými i kosmická loď zabudovaná v asteroidu.
Vesmírné projekty bývají mnohdy tak zajímavé, že by se daly označit až za šílené. Jako vystřižená ze sci-fi filmu je speciální autonomní kosmická loď, která je zabudovaná přímo v asteroidu. A nejedná se jen o nápad, který by nikdo nehodlal realizovat, vývoj tohoto projektu už je i financován.

Společnost NASA pořádá každý rok program National Innovative Advanced Concepts, zkráceně NIAC. Tento program pravidelně sponzoruje nejrůznější vesmírné projekty. Letos bylo vybráno 13 nejzajímavějších nápadů, které prošly prvním kolem.

Jedním z těchto projektů je právě kosmická loď vestavěná přímo do asteroidu. Projekt dostal název Reconstituting Asteroids into Mechanical Automata neboli zkráceně RAMA. Koncept této neobvyklé vesmírné lodě má na svědomí Jason Dunn, který je spoluzakladatelem společnosti Made In Space.





Made In Space je americká společnost, která se zabývá výrobou 3D tiskáren pro použití ve stavu beztíže. Jejich 3D tiskárna Zero-G Printer byla vyslána na ISS, a vytiskla tak první součástku vytvořenou pomocí 3D tisku ve vesmíru.

Dunn chce využít asteroid tak, že jej vybaví nejrůznější technikou, a promění jej tím pádem v autonomní kosmickou loď, která si ve vesmíru rozhodně najde své praktické využití. Tato sci-fi loď se bude dát použít pro zabránění kolizím vesmírných objektů s naší planetou, protože bude neuvěřitelně odolná. A své uplatnění si jistě najde i při spoustě dalších vesmírných misí.

Vybrány byly i další projekty, které si zaslouží být zmíněny. Mezi ně patří například autonomní podvodní dron, který se dokáže ponořit až do středu ledového měsíce, přičemž dovnitř se dostane skrz sopky. Kromě cesty do středu měsíce stojí za pozornost i využití mikroorganismů k recyklaci starých částí kosmických lodí, které díky tomu můžou být znovu použity. Nechybí ani projekt, který slibuje vyčištění oběžné dráhy od odpadu, což je bezpochyby velmi potřebné.





Všech těchto 13 projektů dostává na vývoj pro dalších devět měsíců od NASA částku v hodnotě 100 000 dolarů, což jsou téměř dva a půl miliony korun. Pokud se ukáže, že projekt za něco stojí a nejedná se jen o pouhý nápad do sci-fi filmu, bude mít nárok na 500 000 dolarů (asi 12 milionů korun) na další rozvoj pro následující dva roky.

NASA sponzoruje tyto začínající projekty zejména proto, že v nich vidí budoucnost vesmírných technologií. Jedině tak totiž nákladné nápady dostanou šanci být zrealizovány a mohou být nalezeny nové přístupy. Minulý rok si například jeden ze sedmi vybraných projektů kladl za cíl vyslat na Měsíc roboty poháněné sluneční energií.

Zdroj: engadget.com