Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA navrhuje vybudovat u Marsu umělé magnetické pole

7.3.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA navrhuje vybudovat u Marsu umělé magnetické pole
V americké NASA padl návrh na vybudování umělého magnetického pole, které by pak mohlo ochránit jeho atmosféru a také obyvatele. Aktuálně Mars žádné nemá, což je jeden z důvodů jeho špatné obyvatelnosti. Jak by toho ale NASA chtěla dosáhnout?
Magnetické pole Země chrání nejen nás samotné proti kosmickému záření, ale také samotnou atmosféru od slunečního větru, aby nebyla postupně "odfouknuta" do vesmíru. Mars dle všeho nemá roztavené jádro, a tak ani magnetické pole, čili tuto ochranu postrádá. Proto NASA na svém Planetary Science Vision 2050 Workshop představila možnou cestu, jak z Marsu učinit přívětivější místo k životu, a to dodáním umělého magnetického pole. Už z toho zřejmé, že to není zrovna malý úkol, takže jakým způsobem by pouhý člověk mohl vytvořit umělé magnetické pole pro celou planetu?




transformace Marsu v novou modrou planetu


Především jde o to, že díky misím MAVEN (NASA) a Mars Express (ESA) víme, že Mars v minulosti býval mnohem podobnější Zemi a před několika miliardami let ještě měl své magnetické pole, které jej chránilo před kosmickým počasím. Ovšem před nějakými 4,2 miliardami let toto pole zmizelo a v průběhu dalších 500 milionů let téměř zmizela i atmosféra, což způsobilo ochlazení planety a zmizení tekuté vody z jejího povrchu. Z toho je jasné, že potenciální terraformace Marsu se neobejde bez takové ochrany, neboť tvořená atmosféra by zároveň mizela pryč.

Dle NASA by šlo vytvořit silný magnetický dipól, který by však nebyl umístěn u samotného Marsu, ale v prvním libračním bodu. Jde o místo, kde může společně s Marsem obíhat dané zařízení tak, že se neustále nachází mezi ním a Sluncem. Tento bod využívá například satelit NOAA DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), ale ne u Marsu, nýbrž u Země. Zařízení se silným magnetem by tak mohlo odklánět sluneční vítr tak, aby Mars minul, což by mohlo fungovat, jenomže se tak řeší jen část problému. Tím druhým je kosmické záření, které na planety dopadá ze všech stran, takže to by potřebovalo skutečně celoplanetární magnetické pole, jež by chránilo živé organismy.

Jim Green, ředitel NASA Planetary Science Division, k tomu říká, že vytvoření takového zařízení by už relativně brzy mohl umožnit pokrok v plazmové fyzice. Uvažovat můžeme o nafukovací struktuře, jež by vytvořila magnetický dipól o síle 1 či 2 tesla, což by mělo stačit na ochranu před slunečním větrem a stabilizaci atmosféry na vyšší hustotě a tlaku, než na jaké je aktuálně (cca 1 % v porovnání se Zemí). Mars tedy dosud má velice řídkou atmosféru, která na něm existuje především díky uvolňování plynu z vnitřních kapes. Čili atmosféra by se postupně mohla tvořit sama, což by umožnilo vytvoření prostředí s průměrnou teplotou 4 °C a zvýšení teploty by zase mohlo přinést uvolnění zmrazeného CO2 a další akceleraci celého procesu díky skleníkovému efektu.

Green přitom uznává, že tato myšlenka je fantaskní, ale zároveň není zcela mimo naše technické možnosti.

Zdroj: Extremetech