Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA opět obrací své oči k Měsíci

3.11.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA opět obrací své oči k Měsíci
Lidé na konci 60. let si asi nemysleli, že NASA bude v novém tisíciletí po dlouhé pauze opět pokukovat po Měsíci, na který by možná ráda vyslala další lidi. Nicméně přesně to se nyní děje, i když jde zatím o nesmělé kroky.
Dá se říci, že NASA provádí první krůčky k tomu, aby opět vyslala astronauty na Měsíc a ty jsou konkrétně takové, že soukromé společnosti byly dotázány na svou schopnost poslat vědecký materiál na jeho povrch, a to už možná v příštím roce. Jde zatím konkrétně o program Small Lunar Surface Payload, který se má týkat vývoje lunárních sond nebo přistávacích modulů, jejž by na sebe vzaly pouze soukromé americké firmy. Velkorysé financování agentury už je dávná minulost, a tak NASA hovoří rovněž o "rozprostření nákladů", přičemž blíže se o nich nemluví. Jde ale o signály toho, že NASA se opět zajímá o rozvoj programu na výzkum Měsíce.





NASA vyslala společnostem tzv. RFI (Request for Information) a prostě sonduje, na co jsou firmy ochotny přistoupit a co mohou pro ni udělat. Tuto žádost vyslalo konkrétně oddělení HEOMD (Human Exploration and Operations Mission Directorate), takže je zřejmé, že se počítá se zapojením lidských astronautů a ne pouze sond, přičemž časový rámec na vyslání nákladu na měsíc počítá s roky 2017 až 2020. To by mohlo zvládnout více amerických firem. Je tak brzy na to, aby titulky vykřikovaly, že NASA se vrací na Měsíc, ale záměr je zřejmý.

Pro co by ale mohly sloužit mise soukromých firem, jež NASA nyní sonduje? John Guidi pracující v divizi NASA Human Space Flight mluví o malých věděckých přístrojích, které by přistály na Měsíci a pomohly by vymazat "strategické vědomostní mezery". To by se mělo týkat základního výzkumu využitelnosti tamních zdrojů včetně vodního ledu a dále toho, jak dobře mohou lidé dlouhodobě snášet podmínky na Měsíci. Je tak zcela zřejmé, že jde o počáteční přípravy na vytvoření lunární stanice a ne o pouhé přistání na pár hodin, což je zásadní rozdíl v porovnání s programem Apollo

V souvislosti s tím můžeme zmínit firmu a stejnojmenný projekt Moon Express založený Bobem Richardsem. Tento projekt se celý jmenuje Moon Express Lunar Scout Program a ve spolupráci s NASA a vědeckou komunitou má vytvořit novou nízkonákladovou loď obíhající Měsíc, z níž by se lidé vydávali k jeho povrchu. Slovo nízkonákladový může v souvislosti s takovým projektem působit podivně, ale jak Richards vysvětluje, cílem projektu je především snížit celkové náklady na mise k Měsíci, aby byla odstartována nová éra jeho průzkumu a nalezeny možnosti komerčního využití (čili těžby). Celé to podtrhuje Richardsův citát, že "Voda je ropou Slunečního systému, a z Měsíce se tak stala čerpací stanice na obloze".

Zdroj: Extremetech