Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zdarma uvolnila 1200 svých patentů, přesto to má háček

11.10.2015, Milan Šurkala, aktualita
NASA zdarma uvolnila 1200 svých patentů, přesto to má háček
Vesmírná agentura NASA chce podpořit výzkum a vývoj, a proto uvolnila 1200 svých patentů v 15 různých kategoriích. Chce tak podpořit americké společnosti ve vývoji nových technologií. Má to ale háček, nulová cena je jen po omezenou dobu.
Američané chtějí podporovat výzkum a vývoj, čemuž ale mohou bránit různé patenty a licence. Vesmírná agentura NASA proto částečně uvolnila 1200 svých patentů v 15 různých kategorií od aeronautiky přes elektroniku až po energetiku nebo ukládání dat. Cílí tím zejména na různé startupy, pro které by nákup licencí mohl znamenat obrovské výdaje, které by mohly znamenat velkou finanční zátěž. Přesto ale patenty úplně zdarma nebudou.


NASA logo

Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)


Nabídka zdarma platí pro první tři roky jejich využití a pokud začnou společnosti prodávat své produkty na bázi těchto patentů, už si budou muset připravit tradiční licenční poplatky ve výši 4,2 %, nejméně však $3000. Výhodou pro společnosti je tak jednodušší start podnikání. I když to nebylo zatím potvrzeno, nabídka by měla platit jen pro americké firmy. Licence jsou neexkluzivní, více firem tedy může najednou využít stejný patent. NASA však zároveň dodává, že v případě požadavků na exkluzivitu je ochotna se společnostmi jednat.

Zdroj: theregister.co.uk, arstechnica.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.