Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Návrh orgánů EU chce prosadit povinné USB-C pro telefony i další zařízení

25.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
Návrh orgánů EU chce prosadit povinné USB-C pro telefony i další zařízení
Evropská komise předložila návrh zákona, který by po výrobcích telefonů a jiných zařízení vyžadoval povinně nabíjecí port USB-C. Už tedy žádné micro USB nebo Lightning. Budou tak mít brzy i iPhony toto rozhraní?
Orgány Evropské unie chtějí pomoci ochraňovat životní prostředí, ale to je nutné dělat na mnoha frontách (a nevybrat si jen a pouze největší cíl). Aby bylo méně odpadu a mohlo se také usnadnit uživatelům nabíjení mobilních zařízení, chce prosadit návrh o povinném nabíjení jen přes port USB-C. Díky tomu by se po světě mělo povalovat mnohem méně různých nabíjecích kabelů, které nejsou kompatibilními se všemi novými zařízeními. Nové telefony by mohly být dodávány bez nabíjecích kabelů a uživatelé by mohli využívat stávající, ať už si koupí kterýkoli. V roce 2018 bylo dle EK prodáno 50 % kabelů s micro USB, 29 % s USB-C a 21% s konektorem Lightning. Letos bude toto jistě mnohem vyšší pro USB-C, ale stále daleko do 100 %. 
 
USB-C
rozhraní USB-C, autor: Project Kei, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Navrhovaný zákon se ale zdaleka nemá týkat jen smartphonů. V hledáčku jsou také tablety, digitální fotoaparáty, mobilní herní konzole, náhlavní sluchátka nebo přenosné reproduktory. Zařízení se naopak nebude týkat sluchátek do uší, chytrých náramků nebo hodinek, kde něco takového není možné z prostorových důvodů. Z průzkumů vyplývá, že nabíjecí kabely znamenají 11 tisíc tun odpadu ročně a průměrný uživatel má k telefonu 3 nabíjecí kabely, přičemž 2 používá pravidelně. Předpokládá se, že by návrh mohl být přijat v roce 2022 a členské státy by ho pak musely zavést do své legislativy do roku 2024. Teoreticky bychom se mohli dočkat i iPhonů s portem USB-C (na iPadech a MacBooku už USB-C používá), ale otázkou je, zda Apple ještě dříve nepřejde výhradně bezdrátové nabíjení, o kterém se spekuluje už nějakou dobu. Pak by neměl port žádný. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.