Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Německo konečně vyřadilo Half-Life ze seznamu cenzurovaných her

5.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Německo konečně vyřadilo Half-Life ze seznamu cenzurovaných her
Trvalo to jen necelých 19 let, než se v Německu rozhodli vyškrtnout původní hru Half-Life od Valve i její následovníky ze seznamu cenzurovaných her. Němci si tak mohou oficiálně užít i trochu té stříkající krve, tedy v tomto případě té virtuální.
Mnoho zemí z celého světa má svůj seznam zakázaných nebo cenzurovaných her, které se tak vůbec nesmí dostat na trh, nebo jen v upravené podobě lahodící oku autorit. Své zkušenosti s tím má třeba Sega, která se rozhodla v Německu raději vůbec nevydávat hry jako MadWorld nebo Aliens vs. Predator. Dle německých pravidel se uplatněný Beschlagnahmung, čili zákaz vydání nějakého titulu, počítá alespoň na 10 let a poté může být situace znovu posouzena.





O toto posuzování se stará odbor Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien (BPjM), který posuzuje, jaký dopad mohou mít v tomto případě hry především na děti a mládež. Je také třeba poznamenat, že Německo je jediná západní demokracie, která má podobný odbor zřízen. Ten se totiž může postarat nejen o prostý rating založený na věku (obdoba PEGI a podobných), ale také může diktovat změny v herním obsahu, což musela podstoupit společnost Valve, pokud chtěla na německý trh vyslat původní Half-Life z roku 1998. V jaké podobě, to ukazuje následující video.


BPjM tak Gabu Newellovi nadiktovalo, že musí svůj Half-Life upravit tak, aby v něm bylo méně násilí. Z toho vznikla hra, kde se z většiny postav staly v podstatě roboti, z nichž se nedalo vymlátit nic jiného než pružinky nebo šroubky (případně vůbec nic). Zabití protivníci pak po chvíli zmizeli. V případě očividně lidských postav, jako byli další vědci nebo ochranka, byly úpravy ještě absurdnější. Takový vědec, když vběhl do chodby s nastraženou výbušninou, si pak jen sedl na zem, několikrát nevěřícně zakroutil hlavou a také zmizel. Podobné úpravy pak postihly také Half Life: Source z roku 2004.

Nyní si už po 19 letech mohou Němci oficiálně užít původní verzi Half-Life, čehož Valve ihned využili. Na serveru Dorkly si pak můžete prohlédnout další ukázky pozměněného obsahu her, které se obvykle týkají mizení symbolů s nacistickou tématikou, přetváření lidí v roboty, sebevražedných teroristů v jakési dynamitové vozíky či všeobecného odstraňování krve.

Zdroj: KitGuru