Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NHTSA vyšetřuje další nehodu vozu Tesla

8.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
NHTSA vyšetřuje další nehodu vozu Tesla
Tesla má poslední dobou docela hektické období. Po nedávné nehodě vozu Tesla, která si vyžádala život řidiče, je tu další incident, který je vyšetřován agenturou NHTSA. V tomto případě naštěstí nedošlo k obětem na životech.
Společnost Tesla Motors zažívá bouřlivé období. Elon Musk navrhnul koupi SolarCity, což ze začátku vyvolalo trochu paniku (byť tohle může být naopak docela pozitivní krok), nestíhá dodávat objednané vozy a minulý týden byla oznámena první nehoda, kdy při řízení autopilotem došlo při nehodě k usmrcení posádky. Tuto nehodu už vyšetřuje agentura NHTSA. Nyní ale bylo oznámeno, že NHTSA začíná vyšetřovat další incident, ve kterém hrál roli vůz Tesla, tentokrát šlo o nové SUV Model X.


Tesla Model X


K nehodě došlo 1. července v Pensylvánii. Vůz podle všeho najel do svodidel, od kterých se odrazil, přejel přes několik pruhů na střední dělící pás, kde se převrátil. Celá posádka přežila. Vůz odeslal do Tesly hlášení o nehodě (to se pošle při vystřelení airbagů), ale už neposlal další detaily o nehodě. Zatím tedy není jasné, zda byl aktivován autopilot nebo nikoli. Stále tedy může jít o chybu řidiče a Tesla v tom může být nevinně. Rozhodně by se tedy neměly dělat ukvapené závěry a mělo by se počkat na výsledky vyšetřování. Je ale jasné, že nyní bude Tesla pod drobnohledem.

Zástupci společnosti tvrdí, že se řidiče vozu snažili už třikrát zkontaktovat, ale zatím bezúspěšně. Bez přístupu k vozu a souborům se záznamem tak zatím nelze určit příčinu nehody. Byla by to pro Teslu dost velká smůla, kdyby v krátkém časovém sledu za sebou došlo ke dvěma vážných chybám autopilota. Připomeňme, že funkce autopilota je stále v testovací fázi, ve výchozím stavu je vypnuta a vyžaduje od řidiče potvrzení, že si uvědomuje rizika spojená s jejím použitím. Řidič by také měl neustále sledovat provoz a být připraven převzít řízení auta.

Zdroj: autoblog.com, reuters.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.