Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nintendo stahuje z trhu NES Classic Edition i přes velký zájem

14.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Nintendo stahuje z trhu NES Classic Edition i přes velký zájem
Pokud jste měli zálusk na staronovou konzoli Nintendo NES Classic Edition, jednejte rychle, neboť zakrátko už nebude k dispozici. Výrobce ji totiž stahuje z trhu, ačkoliv k tomu nemá důvod pramenící ze slabého zájmu zákazníků. Ten je naopak velice silný.
Herní konzole Nintendo NES Classic Edition byla představena ani ne před rokem a přišla na trh až v listopadu 2016, kdy se stala prodejním hitem, který prý Nintendo sotva stačilo vyrábět. Zdálo by se, že právě to je cíl každého výrobce, který stvořil nějaký produkt za účelem výdělku, ale v tomto případě tomu tak není. Je zřejmé, že Nintendo chtělo přinést NES Classic Edition na trh jen jako krátkodobou poctu staré konzoli. Nicméně z ekonomického hlediska nedává velký smysl stahovat produkt, o který se zákazníci perou.





Firma každopádně ohlásila, že na trh již dodala poslední várku konzolí, které se tak rozhodně nedostanou na každého. Ostatně tato konzole je i na našem trhu prezentována jako limitovaná edice. Nedostatek NES Classic Edition způsobil, že zvláště na západních trzích se cena z plánovaných 60 dolarů vyšroubovala daleko výš, a to právě v předvánoční nákupní sezóně, kdy se konzole prodávala i za stovky dolarů. A ani nyní se cena ani vzdáleně neblíží ohlášené částce a zákazník utratí alespoň 150 dolarů. To se odrazilo také na našem trhu, kde za konzoli dáme 2900 Kč, což rozhodně ohlášeným 60 dolarům neodpovídá.

NES Classic Edition byla vypuštěna s třiceti klasickými herními tituly, které jsou do ní zabudovány napevno bez možnosti rozšíření s pomocí karet či čehokoliv jiného. Ovšem nenechavé ruce nadšenců zařídily, že si na ní můžeme spustit další hry známé z konzolí Genesis, SNES a dalších.

Nintendo samo potvrdilo, že poslední várka NES Classic Edition už byla vyslána na trhy a společně s ní skončí i dostupnost ovladače NES Classic. Firma k tomu uvedla, že nikdy nechtěla prodávat tuto konzoli dlouhodobě a vypadá to, že je trošku rozčarovaná z jejího úspěchu. To se dá ostatně pochopit, neboť lze předpokládat, že firma chce spíše prodávat nové produkty a ne kopii 30 let staré konzole s cenou 60 dolarů. Možná že už ale vymýšlí další podobný model, jehož cenu by mohla klidně nastavit daleko výš.

Zdroj: Extremetech