reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua: offset montáž pro lepší chlazení procesorů AMD Zen4 pro AM5

21.6.2023, Karel Polívka, aktualita
Noctua: offset montáž pro lepší chlazení procesorů AMD Zen4 pro AM5
Jde o jednoduché řešení spočívající v tom, že nové montážní prvky umožňují o 7 mm posunout střed kontaktní plochy chladiče blíže k místu, kde se v procesorech AMD s architekturou Zen4 pro socket AM5 nachází jejich výpočetní jádra vytvářející nejvíce tepla.
Uspořádání jednotlivých čipů v rámci chiplet designu je u procesorů AMD s architekturou Zen4 pro socket AM5 takové, že výkonná výpočetní jádra v CCD se nachází ještě více mimo středovou oblast a více u okraje, než jak to bylo u Zen3 pro socket AM4. Prostor uprostřed tak ještě více zabírá I/O čip, který moc tepla nevytváří, viz následující obrázky:

 
 
Proto Noctua uvedla nové montážní prvky umožňující posun chladiče jedním směrem, aby se jeho středová část nacházela více nad oblastí procesoru, kde vzniká nejvíce tepla (z důvodu kompatibility je u nich na výběr mezi standardní pozicí a tou novou posunutou – jsou zde obě sady otvorů). Větší přítlak právě na tuto oblast tak má zajistit zvýšení účinnosti chlazení, tzn. lepší přenos tepla z heatspreaderu na materiál chladiče. Výsledný rozdíl v teplotě by měl být v rozsahu od 1 až do 3°C.
 
 
Využít to lze i u starších procesorů pro socket AM4 z řad Ryzen 5000 a Ryzen 3000, nicméně v jejich případě mají být dosažené rozdíly pouze na úrovni kolem 1°C. Princip fungování a způsob montáže můžete vidět zde:
 

Kvůli odlišným rozměrům jednotlivých chladičů Noctua tento montážní prvek uvádí ve 4 provedeních, jež jsou určené pro různé modely (přehled rozestupů upevňovacích šroubů):
  • NM-AMB12: pro chladiče s rozestupem upevňovacích šroubů 83 mm, které vyžadují uchycení u horní a spodní části socketu (např. NH-D15(S), NH-D14, NH-D9L, NH-C14S, NH-L9x65)
  • NM-AMB13: pro chladiče s rozestupem upevňovacích šroubů 83 mm, které vyžadují uchycení u levé a pravé části socketu (např. řada NH-U12P, řada NH-U9B)
  • NM-AMB14: pro chladiče s rozestupem upevňovacích šroubů 78 mm, které vyžadují uchycení u horní a spodní části socketu (např. NH-D12L, NH-L12S)
  • NM-AMB15: pro chladiče s rozestupem upevňovacích šroubů 78 mm, které vyžadují uchycení u levé a pravé části socketu (např. NH-U14S, NH-U12A, NH-U12S, NH-U9S)
Pro chladiče s černou povrchovou úpravou chromax.black jsou určeny varianty NM-AMB12 chromax.black a NM-AMB15 chromax.black, které jsou také v černém provedení.

– příklad varianty NM-AMB12 – 
 
Tyto nové úchyty pro offset montáž lze koupit samostatně, nicméně Noctua je také plánuje přidat do příslušenství prodávaných chladičů procesorů, kde by se měly začít objevovat koncem tohoto roku (2023/Q4).
 
Zdroj: TZ Noctua
reklama