reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua uvádí NM-DD1 (direct die kit) pro delidované procesory AMD pro AM5

28.6.2023, Karel Polívka, aktualita
Noctua uvádí NM-DD1 (direct die kit) pro delidované procesory AMD pro AM5
Noctua ve spolupráci s overclockerem známým pod přezdívkou der8auer vytvořila direct die kit umožňující nasadit její CPU chladiče na delidované procesory AMD pro socket AM5 bez využití jejich heatspreaderu.
Měli jste někdy ve svém PC procesor, u kterého proběhl delid?
V anketě šlo hlasovat od 28.6.2023 do 28.7.2023. Počet hlasujících: 25
Ano36 %
Ne64 %
Delid je postup, při kterém dojde k sundání kovového heatspreaderu (rozvaděče tepla), jenž kryje čip(y) procesoru. Provádí se kvůli snížení provozních teplot (což v důsledku zlepšuje schopnosti přetaktování, takže jde o něco, co se dělají zejména overclockeři, kterým jde o dosažení co nejvyšších frekvencí), čehož může být dosaženo 2 způsoby:
  • pouze výměnou teplovodivého materiálu, kterým výrobce vyplnil prostor mezi čipy a heatspreaderem
  • přímým kontaktem povrchu čipů s chladičem (samozřejmě ale taky s využitím nějakého teplovodivého materiálu pro vyplnění nerovností), tzn. že se heatspreader sundá a už znovu nepoužije.
A právě pro ten druhý případ teď Noctua uvedla NM-DD1, což jsou výplně, které se nasadí na základnu chladiče pod části montážního mechanismu pro kompenzaci chybějícího mezičlánku v podobě heatspreaderu. Noctua uvádí, že vynecháním heatspreaderu by mělo dojít ke snížení teplot typicky o 10-15°C, v některých případech dokonce až o 20°C.
 
 
 
Sada obsahuje 2 kusy výplně NM-DDS1 pro chladiče s montážním mechanismem využívajícím 2 samostatných podpěr s rozestupem upevňovacích šroubů 83 mm a NM-DDS2 pro chladiče s 1 montážní sponou jdoucí přes střed vrchní části základny chladiče s rozestupem upevňovacích šroubů 78 mm. Před použitím s Vaším chladičem si tak nejdříve ověřte, zda splňuje jednu z těch dvou podmínek. Mezi podporované modely patří např. NH-D15(S), NH-D14, NH-U14S, NH-U12A, NH-U12S, NH-U12P, NH-U9S.
 
– základna chladiče s výplní NM-DDS1 –

Noctua dále uvádí, že NM-DD1 lze zkombinovat s nedávno uvedenou sadou pro offset montáž, což by pak mohlo pomoci snížit teplotu procesorů pro AM5 až o další 2°C.
 
– základna chladiče s výplní NM-DDS2 –
 
NM-DD1 lze objednat přímo na webu Noctua pomocí tohoto formuláře za 4,90 EUR. Případně si můžete výplně vytisknout na 3D tiskárně po stažení jejich modelů, které Noctua umístila na web printables.com. Pro NM-DDS1 budete potřebovat 4 šrouby M3x12 a pro NM-DDS2 budete potřebovat 1 šroub M4x10. Tyto šrouby jsou jinak součástí sady NM-DD1, pokud si ji koupíte.
 


reklama