Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OneNote dostává nové funkce

19.2.2015, Michal Hala, aktualita
OneNote dostává nové funkce
Microsoft přidává do všech verzí OneNote podporu OCR. Verze pro iPad pak přináší možnost psaní poznámek rukou a kreslení, kterou mají verze pro Windows a Android již delší dobu. OneNote navíc můžete již skoro rok zdarma stahovat z webu Microsoftu.
Funkce OCR (Optical Character Recognition – optické rozpoznávání znaků) umožňuje rozpoznat tištěný text na obrázcích, které přidáte do svých poznámek ve OneNote a při pozdějším vyhledávání se pak ve výsledcích zobrazí také odkaz na příslušný obrázek.

Samotné OCR pracuje tak, že prakticky vzápětí – do několika minut – po přidání obrázku do OneNote dojde k jeho automatickému zpracování (probíhá na pozadí) a přidání výsledků do vyhledávací databáze. Již dříve vložené obrázky tato funkce bohužel zatím nezpracovává, ale Microsoft slibuje, že se to v budoucnu změní.

Podporována je obvyklá angličtina a několik dalších jazyků. O češtině se zpráva od Microsoftu nezmiňuje, nicméně je v ní přislíbena podpora dalších jazyků v budoucnosti. Takže nám nezbývá než doufat. Nová funkce OCR se týká všech verzí OneNote včetně OneNote Online.


Logo OneNote


Novou funkci navíc dostává OneNote pro iPad. Jde o možnost pořizovat v něm poznámky rukou (či spíše stylusem), podtrhávat, kreslit a podobně. Tyto funkce verze pro Windows, klasická i pro moderní rozhraní, a verze pro Android již obsahují.

Uživatelé iPadů po takové možnosti už dlouho intenzivně volali, takže se konečně dočkali. Bohužel údajně s ohledem na možnosti iPadu není její implementace tak komplexní jako ve verzi pro Windows. Alespoň to tvrdí Paul Thurrott.

Před krátkým časem dokonce Microsoft odstranil některá omezení dosud svazující uživatele bezplatné verze OneNote. Ta byla uvolněna loni v březnu, takže je k dispozici již téměř rok. Bezplatná verze nově podporuje prohlížení historie stránek a nahrávání jak audiozáznamu, tak videozáznamu.

Ono loňské uvolnění OneNote zdarma mohlo být zřejmě způsobeno dvěma faktory. První - Microsoft mohl takhle chtít přitáhnout nové zákazníky k placeným Office. Druhé – OneNote musel čelit silné konkurenci velice kvalitní a populární aplikace Evernote, jejíž základní verze byla již dlouho k dispozici rovněž zdarma. A samozřejmě mohou být správné oba důvody současně.

Líbí se vám OneNote? Minimálně za vyzkoušení určitě stojí. Pokud ho chcete začít používat, stahujte (zdarma) tady. K dispozici je 64bitová i 32bitová verze s tím, že Microsoft doporučuje instalovat spíše tu druhou.

Zdroj: Microsoft (1, 2)