reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměti DRAM zdražují, DDR5 čipy šly s cenami až o 20 % nahoru

5.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Paměti DRAM zdražují, DDR5 čipy šly s cenami až o 20 % nahoru
Už letos v létě se objevovaly náznaky, že trend zlevňování pamětí DRAM skončí. A tak se i děje, ceny paměťových čipů postupně rostou a nejvíce znatelné je to u DDR5, kde došlo až ke 20% nárůstu.
Ceny pamětí poměrně dlouho klesaly, společnost Trendforce ale už v létě upozorňovala na to, že přes stagnaci se dostaneme na rostoucí ceny. Jak se ale ukazuje, nárůst byl mnohem větší, než se čekalo ještě před dvěma měsíci. Tehdy se mluvilo o 0-5% nárůstu cen u pamětí DDR4 a 3-8 % navíc u DDR5. Společnosti jako Samsung, Micron a SK Hynix ale omezily produkci natolik, že bychom byli rádi, kdyby šlo jen o ta čísla, která byla nedávno predikována.
 
Podle nedávných průzkumů totiž ceny DDR5 pamětí stouply o 15-20 %, v případě DDR4 pak o 10-15 % a v případě starších typů DDR3 to pak bylo o 10 %. Dlouhou dobu byl totiž na trhu přebytek nabídky pamětí, což tlačilo jejich ceny dolů. Výrobci na to reagovali omezováním produkce, nicméně nyní se nám situace zase obrací a nabídka nestačí pokrývat poptávku (tyto cykly neustálého vyrovnání a přeskakování z jednoho extrému do druhého nejsou ničím novým). Poptávku táhnou především servery, nicméně i u spotřebitelů se DDR5 konečně stává docela standardem.
 
Zatímco Samsung ještě ve třetím čtvrtletí omezoval výrobu, opětovně navýšit ji plánuje až od jara příštího roku. SK hynix a Micron mají rozumné skladové zásoby čipů a oproti Samsungu výrobu zase pomalu navyšují už teď, což snad pomůže v tom, aby se ceny už dál příliš nenavyšovaly.
 
Zdroj: wccftech.com, trendforce.com, obrázek, autor: Mike Deal, [CC BY-ND 2.0], přes Flickr


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama