Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PassMark: AMD po dlouhé době uzmulo Intelu část trhu s CPU

2.5.2017, Jan Vítek, aktualita
PassMark: AMD po dlouhé době uzmulo Intelu část trhu s CPU
Dle informací z databáze PassMarku se začíná projevovat nástup procesorů Ryzen na trh, které jsou na něm zatím jen krátkou dobu a navíc ne všechny, ale už měly firmě AMD zajistit po dlouhé době nárůst podílu, který není jen mizivý.
Data pocházejí z čtvrtletní zprávy PassMarku, která se však jako jiné průzkumy netýká toho, kolik procesorů se prodalo nebo dodalo na trh, ale na kolika systémech s jakými procesory byl spuštěn daný benchmark. Do jisté míry tak jde o zkreslená data, neboť je jasné, že jde jen o omezený okruh počítačů, na nichž byl daný software spuštěn a navíc je pochopitelné, že o testování procesorů AMD Ryzen s dosud neznámou architekturou byl větší zájem než o testování procesorů Intel, které jsou založeny na již dobře známé architektuře Core. I tak ale můžeme vyvodit, že procesory Ryzen začínají firmě AMD navracet část podílu, který v uplynulých letech ztratila.





Naposledy byl podobný výkyv zaznamenán na konci roku 2012, což byla doba, kdy dorazily na trh procesory FX "Vishera" s architekturou Piledriver, která však vychází z Bulldozeru. Tyto procesory ale pouze mírně vylepšily starší FX "Zambezi", takže firmě AMD nepřinesly úspěch a navíc na dlouhou dobu představovaly poslední generaci výkonných desktopových CPU, které AMD uvedlo na trh. To se tak zaměřilo už jen na svá APU, dokud letos nepřispěchalo s procesory Ryzen, jež budou pravděpodobně velice úspěšné.

Uvedený graf se týká výhradně procesorů s architekturou x86, ovšem vyjma herních konzolí, pro něž, stejně jako pro PC bez systémů Windows, není software PerformanceTest určen.

Nárůst podílu procesorů AMD v databázi PassMarku činí přesně 2,2 %, což není mnoho, ale je třeba si uvědomit, že jde jen o první kvartál tohoto roku. Ryzen přišly na trh až 2. března, takže zasáhly pouze do posledního měsíce prvního kvartálu, a to navíc jen jako nejvýkonnější verze Ryzen 7. Na Ryzen 5 jsme čekali až do dubna a Ryzen 3 jsou stále v nedohlednu. Při nástupu nových procesorů se projevoval také nedostatek základních desek s paticí AM4, přičemž to už dnes neplatí a AMD má na trhu Ryzen se 4, 6 a 8 jádry, takže výběr je dostatečný. Plný dopad jejich nástupu se tak projeví až ve výsledcích týkajících se aktuálního kvartálu a na ně si počkáme do července.

Zdroj: PassMark
Který procesor z rodiny Ryzen byste si pořídili, nebo jej již máte?
V anketě šlo hlasovat od 2.5.2017 do 20.10.2017. Počet hlasujících: 55
Ryzen 7 1800X9 %
 Ryzen 7 1700X11 %
 Ryzen 7 170016 %
 Ryzen 5 1600X22 %
 Ryzen 5 160033 %
 Ryzen 5 1500X4 %
 Ryzen 5 14005 %