Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pipo KB2: rozkládací mini PC s klávesnicí

20.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Pipo KB2: rozkládací mini PC s klávesnicí
Čínský výrobce Pipo navazuje na starší KB1 a přináší na trh minipočítač KB2, jenž byl změněn k nepoznání. Nejde již o prostou velkou klávesnici s integrovaným počítačem, ale o skládací zařízení, které je daleko skladnější.
Čínská společnost Pipo ráda vyrábí originální PC v netradičních podobách. Jde například o stolní Pipo X9 s nakloněným dotykovým displejem nebo právě řada KB. Takto přitom vypadal model Pipo KB1, který vypadal jako prostá klávesnice s integrovaným touchpadem, jaká se často využívá pro ovládání počítače připojeného na televizor z pohodlí gauče. Pipo KB2 je ale o kus dál.





Přichází totiž v podobě malé rozložitelné krabičky, která již nemá svou dotykovou plochu, ale zato jí nechybí hardwarová klávesnice. Může nám tak připomenout třeba malou konzoli Nintendo Gameboy SP, ovšem uvnitř se nachází PC komponenty s procesorem x86.





Mozkem počítače je procesor Intel Atom Z8300-X5 z generace Cherry Trail pracující na taktu až 1,84 GHz, pak tu je na výběr mezi 2 GB a 4 GB operační paměti a 32GB nebo 64GB úložištěm a předinstalovanými Windows 10. Mezi rozhraní patří jeden USB 3.0, jeden USB 2.0, výstup HDMI, dále micro USB, napájecí konektor, audio jack a čtečka karet micro SD. Uvnitř máme modul Wi-Fi 802.11ac plus Bluetooth a také podporu WiDi pro bezdrátový přenos audia a obrazu v rozlišení Full HD. Dokonce se dovnitř vešla i baterie s kapacitou 2500 mAh, která má vydržet cca 2 hodiny.





Pipo KB2 bude na trhu dostupný od května, ale zatím není jasné, za jakou cenu a především to, kde všude bude tento počítač distribuován. Nicméně na náš trh by se dostat mohl vzhledem k tomu, že se na něm prodávají i jiné produkty značky Pipo, ale vypadá to, že model KB1 k zakoupení není (ovšem zmíněný Pipo X9 je, a to za cca 6000 Kč). Ten je podstatně větší, nelze jej složit a využívá také procesory Bay Trail, konkrétně Intel Atom Z3736F a Z3735F se 2 GB operační paměti. Díky větším rozměrům má k dispozici také rozhraní D-Sub i Ethernet a podstatně větší 6000mAh baterii.

Zdroj: Hexus.net