Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Portable SSD T1: rychlé externí SSD od Samsungu

6.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Portable SSD T1: rychlé externí SSD od Samsungu
Samsung, v současnosti mezi uživateli jeden z nejoblíbenějších výrobců SSD, si připravil nový model tohoto typu úložiště. Jde ovšem o externí SSD s označením Portable SSD T1, které využije firemní 3D V-NAND.
Jde o relativně nový typ pamětí 3D Vertical NAND, které mají výhodu v tom, že díky navrstveným paměťovým čipům nabízí velmi vysokou hustotu dat. Nejnověji je tak Samsung využil u svého nového Portable SSD T1, který přijde na trh ve třech verzích s kapacitou 250 GB, 500 GB a 1 TB.





Samsung se zde snažil vytvořit elegantní tělo, díky němuž by nám tento kus hardwaru neměl dělat ostudu. Jeho rozměry jsou 71 x 53 x 9,2 mm a hmotnost pouze 30 gramů. Výrobce také prozradil, že povrch disku je kovový a jeho vzor byl vytvořen pomocí laseru.





Co se týče výkonu, pak SSD dosáhne maximální přenosové rychlosti 450 MB/s na rozhraní USB 3.0, přičemž je samozřejmě kompatibilní s USB 2.0/1.1. Hodnoty náhodného čtení a zápisu 4kB bloků dat jsou 8000 IOPS a 21000 IOPS, takže zápis malých souborů je výrazně rychlejší, ale to není nic pozoruhodného. Samsung tak mluví o tom, že jeho Portable SSD T1 je přibližně čtyřikrát rychlejší než klasický externí disk, což by odpovídalo.

U externích úložných zařízení, která budeme s sebou tahat na cesty, je také zvláště důležité zabezpečení dat, které je zde realizováno hardwarovým 256bitovým AES šifrováním. Krom toho je vybaven i jistou teplotní ochranou, která se aktivuje při "extrémních teplotách", aby bylo ochráněno samotné SSD i jeho data.

Samsung's Portable SSD T1 přijdou na evropské trhy koncem tohoto měsíce ve všech verzích, a to za cenu od cca 5500 Kč s tříletou zárukou. To bohužel není zrovna lidová cena, když si vezmeme, že 250GB Samsung 850 EVO přijde na cca 3400 Kč a výkonný Samsung 850 Pro stojí 4300 Kč.

Zdroj: TZ Samsung