Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Project Quantum zatím nemá CPU od AMD, ale Intel

22.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Project Quantum zatím nemá CPU od AMD, ale Intel
Oproti předchozím informacím o tom, že počítač vyvíjený v rámci Project Quantum a vybavený dvěma GPU Fiji, využívá komponenty od AMD. Jak se ale ukázalo, to není tak úplně pravda, protože tu najdeme procesor Intel Core i7-4790K.
Project Quantum byl horkým tématem posledních dní, přičemž dle informací AMD to vypadalo, že počítač využívá také procesor této firmy. Dozvěděli jsme se totiž, že počítač je designován samotným AMD a využívá také firemní komponenty. Už jsme se ale nedozvěděli, že tu je jedna maličkost v podobě procesoru Intel Core i7-4790K "Devil's Canyon", o čemž tedy bylo taktně pomlčeno.





Nicméně ani se nelze divit, že v současné době AMD spoléhá na procesor konkurence, neboť pro takový počítač nemá vhodnou platformu. Co se týče procesorů pro socket AM3+, čili modelů FX, ty by byly pro takový počítač nejvhodnější (tedy z nabídky AMD), protože by poskytly pro grafické čipy nejvyšší výkon. Jenomže AMD staví na základní desce formátu Mini ITX a to je problém. Procesory AMD FX pro AM3+ totiž využívají stále dvoučipový čipset, čili northbridge + southbridge a taková sestava se na malou desku těžko vejde. Mini ITX s AM3+ se tedy běžně nevyrábí, i když možné to tedy je. Jen se musí počítat s tím, že jeden čip navíc na desce zabere drahocenné místo ostatním prvkům, třeba pamětem DIMM, namísto nichž se musí využít kratší mobilní SO-DIMM.





Základní desky s AM2+ formátu Mini ITX se už vyrábí, ale spojit i to nejlepší dostupné desktopové APU se dvěma grafickými čipy Fiji je naprostý nesmysl. Není tedy divu, že AMD se rozhodlo jít nejsnazší cestou a použilo běžně dostupné komponenty a žádné speciální prototypy. SSD v tomto počítači tak sice nese značku AMD, ale ve skutečnosti je vyrábí firma OCZ Storage Solutions a nízkoprofilové moduly Ballistix jsou evidentně od firmy Crucial. Základní deska zase má být od firmy ASRock a speciální vodní chlazení s velkým, cca 200mm radiátorem, od společnosti Asetek.





Počítače vyvíjené v projektu Quantum se ale ještě nechystají na trh a není vůbec jisté, zda se na něj v této podobě dostanou. Může tak zůstat jen u studie nebo se počítače dočkáme až někdy v příštím roce, kdy by už mohl přijít na trh s některým z chystaných procesorů AMD Zen. Pak už bychom opravdu mohli mluvit o počítači s komponentami AMD.

Zdroj: techPowerUp