Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prospector-X: Lucembursko bude testovat svou kosmickou těžební loď

9.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Prospector-X: Lucembursko bude testovat svou kosmickou těžební loď
Lucembursko projevilo svůj zájem o těžbu vzácných kovů z asteroidů a k tomuto účelu vyvíjí kosmickou loď. Tato loď spolu s veškerou technikou, která bude pro těžbu potřeba, musí nejdřív úspěšně projít testováním.
Lucembursko je malá země, ale má velké plány - především co se vesmírných technologií týče. Tento stát totiž zveřejnil své zájmy o vesmírnou těžbu surovin, dokonce chce v této oblasti získat vedoucí postavení. A že to Lucembursko myslí s těžbou ve vesmíru opravdu vážně, dokazuje odhalení plánů malé kosmické lodi, která má za úkol otestovat všechny technologie potřebné pro těžbu.

Těžba nerostných surovin ve vesmíru je bezpochyby řešením pro budoucnost, protože Země nemá tak velké zásoby vzácných kovů, jako je například platina, iridium či palladium. Není tedy divu, že Lucembursko se jako země s minimem zdrojů surovin touží stát jedničkou ve vesmírné těžbě, toto odvětví totiž ukrývá nemalé zisky.

Drobná a asi 30 centimetrů dlouhá kosmická loď ponese název Prospector-X a pro začátek se nedostane dál než na nízkou oběžnou dráhu Země. Je totiž třeba udělat mnoho testů všech technologií, teprve potom se může vesmírná loď pustit dál, provádět průzkum a také těžit vzácné suroviny z blízkých asteroidů.

Lucemburská vláda se do tohoto projektu pouští společně s kalifornskou společností, která se na vesmírnou těžbu specializuje - Deep Space Industries (DSI). Deep Space Industries plánuje představení modelu Prospector-X už příští rok, Lucembursko si na vzácné suroviny z vesmíru však ještě počká, a to právě kvůli nutnosti vše otestovat, poté nastane fáze průzkumu a teprve následně až samotná těžba.





Drobný Prospector-X se bude pohybovat díky pohonnému systému založenému na vodní bázi, který si společnost DSI nechala patentovat. Na asteroidech je vody dostatek, z ní se pak vytvoří pohonná směs na zpáteční cestu.

Hlavním cílem společnosti Deep Space Industries ale není zajistit těžbu surovin z asteroidů. To je jen prostředek k tomu, aby lidé byli v budoucnosti schopní žít ve vesmíru. Podle generálního ředitele společnosti Daniela Fabera chtějí vybudovat obrovské obyvatelné struktury ve vesmíru, kde by mohly žít tisíce lidí. A právě tito lidé budou využívat asteroidy jako své zdroje.

Nejedná se o první zájem Lucemburska o vesmír a jeho průzkum. Lucemburská vláda se už dřív pouštěla do výzkumů, které by přinesly zajímavé vesmírné technologie, jako jsou například solární plachty na pohon kosmických lodí.

Lucembursko může očekávat, že nebude jedinou zemí, která se do vesmírné těžby pustí, USA už se po této možnosti totiž poohlíží také. I společnost Planetary Resources se o vesmírná tělesa jakožto zdroje surovin zajímá. Je tak možné, že se o asteroidy, které podle práva nikomu nepatří, strhne bitva, do které se zapojí jak státy, tak i soukromé společnosti.

Zdroje: engadget.com, gizmodo.com