Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První tenký, ohebný a barevný reflektivní displej je na světě

25.6.2015, Jan Vítek, aktualita
První tenký, ohebný a barevný reflektivní displej je na světě
Pracovníci z University of Central NanoScience Technology Centre a College of Optics and Photonics (CREOL) se pochlubili novým reflektivním displejem, který je barevný a tlustý jen několik mikronů, a je tedy snadno ohebný i roztažný.
Pro takový displej můžeme nalézt řadu možných využití, například v textilním průmyslu a všude tam, kde se budou hodit jeho vlastnosti. Zájem by jistě měli i vojáci, neboť takový displej by nabídl i pěšákům adaptabilní kamufláž, která by reagovala na své prostředí, takže z vojáků v poli by se stali chameleóni.





Tento displej prý tak trochu připomíná kůži díky své ohebnosti a roztažnosti, ovšem je velice tenký. Výzkum v CREOLu vedl profesor Debashis Chanda (na fotografii), jehož tým se inspiroval v přírodě, konkrétně právě u zvířat, která jsou schopna měnit barvu své kůže. Chanda ale nezmínil přímo chameleóny, ale chobotnice, které jsou také schopny měnit svou barvu a maskovat se ve svém prostředí.





Displej je vytvořen z tenounké vrstvy s tekutými krystaly, která je uzavřena v "kovové nanostruktuře", jež má vzor podobný platu pro vejce. Tato nanostruktura je schopna absorbovat světlo v některých vlnových délkách a jiné zase odráží. Změnu barev pak zajistí napětí, které přivedeme do vrstvy s tekutými krystaly, přičemž poslední verze displeje sllibují celou barevnou škálu. Výzkumníkům se tak podařilo značně vylepšit předchozí verze, které měly jen omezenou barevnou škálu.

Profesor Chandra sám mluví o využití takového displeje především v oděvním průmyslu. Pokud jej bude možné vyrábět levně, pak bychom si mohli koupit tričko a zobrazit si na něm libovolný vzor a barvu, či snad i animaci. Využití by mohl najít také u nositelné elektroniky, která je stále populárnější, ovšem v tomto případě by měl mít i vhodné vlastnosti, o nichž zpráva nemluví. Jimi máme na mysli třeba rychlost, jakou dokáží jednotlivé pixely měnit barvu a celková odezva displeje. Autoři slibují, že výroba může být jednoduchá, levná a s možností vyrábět i velké formáty.

Zdroj: Hexus.net